ГоловнаБлогиБлог Дмитра Снєгірьова

Затримання 13 українських шпигунів, або На кого працює охранка ЛНР

Так зване «Міністерство державної безпеки» самопроголошеної «ЛНР» оприлюднило інформацію про те, що на території «республіки», в рамках контррозвідувальних заходів за січень 2017 р задокументована і припинена «шпигунська» діяльність 13 агентів спецслужб України. «В результаті проведених оперативних заходів встановлено причетність зазначених осіб до збору і передачі інформації, що становить державну таємницю у військовій, соціально-політичній та економічній сферах в інтересах українських спецслужб», - йдеться у офіційному повідомленні прес-служби «міністерства».

Утім, ще 25 листопада 2016 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» оприлюднив інформацію, що російськими кураторами віддано наказ керівникам так званих «міністерств держбезпеки» ЛДНР збільшити кількість заручників з числа проукраїнські налаштованих місцевих мешканців. Як привід для проведення масових арештів співробітниками «МДБ ЛДНР» використовуються відверто провокаційні акти підривів пам'ятних знаків, встановлених окупаційною адміністрацією на території тимчасово окупованих районів Луганської і Донецької областей. «Права Справа» повідомляла, що збільшення числа заручників буде використано бойовиками як важіль тиску на українську сторону у роботі гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи.

13 грудня 2016 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» отримує і оприлюднює інформацію, що напередодні у тимчасово окупованому Луганську відбулася нарада за участі ватажка бойовиків «ЛНР» Плотницького, на якій порушувалося питання звільнення українських військовополонених за підсумками мінської зустрічі з Надією Савченко. За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», на нараді називається кількість затриманих у грудні співробітниками «МДБ ЛНР» - від 13-ти до 15-ти місцевих мешканців.

Як повідомлялося раніше, наприкінці вересня, за інформацією першого віце-спікера Верховної Ради України Ірини Геращенко, в ОРДЛО підтвердили інформацію лише про 42 українських заручників. «Ми висловили пропозицію негайно передати 228 тих громадян (у випадках, де це дозволяє законодавство і правове поле), яких вони запитували в своїх запитах, заради негайного звільнення цих 42 українців-героїв, цивільних і військових», - заявила Геращенко.

В грудні 2016 року, після мінської зустрічі Савченко, віце-спікер Геращенко заявила, що українській стороні вдалося встановити місцезнаходження 58 осіб, утримуваних на території, підконтрольній бойовикам. За її словами, списки вже направлені ОБСЄ.

Оприлюднене повідомлення прес-служби «МДБ ЛНР» про 13 затриманих «агентів українських спецслужб» підтверджує інформацію ГІ «Права Справа» про кількість затриманих співробітниками «МДБ ЛНР» місцевих мешканців і масовий характер арештів.

Сукупність цієї інформації дає можливість припускати, що спецслужби самопроголошених «республік» здійснювали арешти під конкретний інформаційний привід, а саме: участь у переговорному процесі щодо звільнення полонених Надії Савченко.

Дмитро Снєгірьов Дмитро Снєгірьов , Співголова ГІ "Права справа"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram