ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Забудовник «Печерського бастіону» знову активізувався

Забудовник скандально відомого ЖК «Печерський бастіон» намагається скасувати рішення Київради про створення скверу на вул. Вільшанській у Печерському районі столиці.

Фото: Макс Требухов

До Київської міської ради надійшло звернення від ТОВ «Прайм-Девелопмент» щодо скасування рішення Київської міської ради про надання статусу скверу земельним ділянкам загальною площею 2,33 га на вул. Вільшанській, 2-6 та між будинками № 2-а по вул. Вільшанській та № 16 по вул. Професора Підвисоцького.

У 2013 році за моїм поданням цій ділянці було надано статус скверу з метою недопущення подальших спроб забудови. Адже з 2012 року місцева громада веде боротьбу проти незаконної забудови цієї території структурами одіозного А. Войцеховського, діяльністю якого зацікавились правоохоронні органи. До того ж, влітку 2015 року мер Києва В. Кличко звертався до Кабінету Міністрів з проханням надати дозвіл Державній архітектурно-будівельній інспекції провести перевірку дотримання законодавства на будмайданчиках, пов’язаних із А. Войцеховським, в тому числі і на майданчику на вул. Вільшанській.

До слова, у 2012 році до позиції громади дослухалась і столична прокуратура, оскарживши в суді договори оренди земельних ділянок, на яких планувалось будівництво. Наприкінці 2012 року Господарський суд Києва визнав недійсними договори оренди двох земельних ділянок – на вул. Вільшанській, 2-6 (ТОВ «Інноваційна будівельна компанія», 1,69 га) та між будинками № 2-а по вул. Вільшанській та № 16 по вул. Професора Підвисоцького (ТОВ «Український фонд розвитку регіонів», 0,64 га). До речі, при відведенні цих ділянок у 2005-2006 роках з Програми розвитку зеленої зони було вилучено 1,4га(!).

Позицію Господарського суду Києва підтримали Київський апеляційний господарський суд і Вищий господарський суд. Будівельні роботи були зупинені.

У 2013 році на прохання місцевих мешканців було прийнято рішення Київради про створення скверу на цій території. Проте, як часто трапляється, воно досі не виконане. Для мене залишається загадкою, чому за три роки не були оформлені документи для «Київзеленбуду» на право користування ділянкою, на якій створено сквер? Чому ніхто так і не виконав роботи із благоустрою та озеленення території?

Натомість поки чиновники «Київзеленбуду» та Департаменту благоустрою ігнорували рішення Київради про створення скверу на вул. Вільшанській, забудовник активізував свою діяльність у судах. Зрештою у травні 2015 року він отримав два рішення Вищого господарського суду на свою користь, посилаючись на які просить Київраду скасувати рішення про надання цим ділянкам статусу скверу. Звісно ж, екологічна комісія ніколи на таке не піде. Ми будемо усіма можливими способами відстоювати позицію громади і шукати дієві механізми протистояння цій незаконній забудові.

Наші аргументи були би переконливішими, якби до цього часу «Київзеленбуд» оформив документи на ділянки, виніс межі скверу на місцевість, висадив би там дерева, здійснив би благоустрій території. Тим більше, що мешканці сусідніх будинків навіть знайшли меценатів, готових облаштувати сквер та обладнати його дитячим майданчиком.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram