Фотографія як спосіб інтервенції у публічний простір

В рамках проекту Культурно-освітньої академії Гете-Інституту культурні діячі з усіх куточків України протягом трьох місяців разом працюють над можливими ініціативами з розвитку культури на периферії. Спеціально для lb.ua вони розповідають, як і що роблять, щоб змінити свої міста вже сьогодні.

Вєра Грузова, один з організаторів українсько-грузинського фотофестивалю Odesa//Batumi Photo Days, розповідає яким чином робиться найбільший фото-фестиваль в Україні.

«Кожного року фестиваль присвячений якійсь тематиці. Цього року тема Простір//Територія, а в 2015-му фестиваль мав тему Історія//маніпуляція, тому що фотографія і маніпуляція крізь історію – це актуальний і великий простір для творчості. В Одесі ми провели 4 майстер-класи, для участі в яких діяв open-call, тобто всі бажаючі могли податись зі своїм портфоліо. В нас були лектори з Польщі, Швеції, Чехії, Франції, України, Польщі, США. На відкриті лекції мали змогу потрапити всі, хто зацікавлений у візуальному мистецтві. Також у рамках фестивалю ми провели три виставки.

Головною виставкою фестивалю була «Одеса ФотоДні». Їй передувало півроку досліджень на тему розвитку одеської фотографії з моменту її появи в Одесі в 1843-му році і до сьогодення. Тож, всі глядачі мали змогу поміркувати над відповідями на такі питання: чому в Одесі розвивалась саме комерційна фотографія, чому немає великої школи художньої фотографії як, наприклад, у Харкові, що відбувається з арт-фотографією в Одесі сьогодні. Під час виставки було представлено більше 350-ти робіт.

Також в open-air просторі ми проводили виставку грузинського фотохудожника Шалве Алханаїдзе. Це великий майстер, якого на жаль вже немає, але якимось чудом знайшлись його фотографії і вони прекрасні, їх варто показувати. Так, ми презентували проект, який називається «Паспортне фото». Суть у тому, що фотохудожник робив паспортні фото мешканців села, у якому жив. Він робив фото на фоні простирадл. Це одні з перших фотографій цих людей у селі взагалі. Під час виставки ми розмістили великі жіночі портрети висотою три метри просто на вікнах готелю на Дерибасівській. Це була інтервенція в публічний простір.

В квітні 2016 року фотофестиваль Одеса//Батумі Фото дні відбудеться вдруге. На п’ять днів, з 13 по 17 квітня, південна українська пальміра знову стане місцем зустрічі, обговорень, навчання та спілкування фотоспільноти України та світу.

Ми готуємо програму з виставок, лекцій, воркшопів та показів, а також оголошення про відкриті конкурси.

Вже відкрито оpen-сall для фотографів на участь в головній експозиції Міжнародного фестивалю Одеса//Батумі Фото дні 2016. Тож, до 31 січня українські митці мають можливість надіслати свої фото-серії до 10 світлин на відкритий конкурс. За результатами відбору буде сформована головна експозиція фестивалю в Одесі.

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram