ГоловнаБлогиКнижкова полиця

Independence day: 15 американських романів

Сьогодні, 4 липня, США святкують День незалежності, а ми спробуємо разом із Telegraph згадати декілька найкращих романів американських письменників. Цей список не претендує на першість та остаточну думку, про те є одним із шляхів до пізнання американської літератури.

The Scarlet Letter (“Червона літера”) Натаніель Готорн (англ, рос)

Унікальна серед чоловіків-романістів ери Готорна розповідь про осуд незаміжньої матері пуританами Бостона у Массачусетсі. Книжка є вдумливим дослідженням амбівалентного суспільства та суперечливого ставлення до жінок у ті часи.

Moby-Dick (“Мобі Дік”) Герман Мельвілл (укр, рос, англ)

У центрі роману Мелвілла "Мобі Дік, або Білий кит" - смертельне протистояння відважного капітана китобійного судна Ахава і гігантського білого кита, який уособлює світове зло. На тлі епічних морських пейзажів екіпаж "Пекода" сприймається як символ людства, блукаючого океаном життя і, який безстрашно кидає виклик ворожим руйнівним силам. Не прийнятий сучасниками письменника, "Мобі Дік" повернувся із забуття лише на початку минулого століття і донині вважається одним з найбільших американських романів.

The Adventures of Huckleberry Finn (“Пригоди Гекельбері Фінна”) Марк Твен (укр, рос, англ)

Дія роману відбуваються у географічному центрі довоєнних США. Це продовження пригод Тома Соєра — різнобарвна казка про ображеного хлопчика без матері, який проживає біля річки Міссіссіпі, та надає сумніву судженню про Амеру, як цивілізовану країну для вільних.

The House of Mirth (“У домі радості”) Едіт Вортон (рос, англ)

Головна героїня Лілі Барт, пристрасна шанувальниця розкоші та шукачка справжнього кохання, красива та розумна повільно сповзає сходами поверхневого суспільства Нью-Йорку і аж до трагічного кінця.

The Call of the Wild (“Поклик пращурів”) Джек Лондон (рос, англ)

Головного героя, пса Бака, відвозять із ранчо в Каліфорнії до Арктики на пошуки золота. Роман розповідає про складнощі, які переживає Бек, намагаючись вижити, незважаючи на суворе поводження господарів, жорстокість псів і суворість природи. Письменник Доктороу називають цю історію “найбільш американською” серед інших пригод іклистих, про які писав Лондон.

The Grapes of Wrath (“Грона гніву”) Джон Стейнбек (рос)

“Я ледь не збожеволів, поки писав, щоб порвати нерви читачів в дрантя”, - так Стейнбек прокоментував написання цього роману про сімю, яку вигнали зі своєї землі під час Великої депресії. Це було одна із головних причин, за що Стейнбеку дали Нобелівську премію у 1962-му. Також роман отримав Пулітцерівську премію.

Independence Day (“День незалежності”) Річард Форд

Друга книжка із трилогії Форда про Френка Баскомбе — спортивного журналіста, який став рієлтором. Саме Форд вигадав такі фразеологізми як “happy as goats” (щасливий, як козел) та “solitary as Siberia” (самотній, як Сибір). Баскомбе називають одним із найбільш переконливих американських обивателів.

The Colossus of Maroussi (“Колосс Марусійський”) Генрі Міллер (рос)

Імпресіоністичний тревелог, написаний у стилі покоління бітників, із повторюваннями та чаклунською атмосферою. На твір Міллер надихнув час проведений у Греції разом із Лоуренсом Даррелом перед Другою світовою війною. Почував себе “тарганом”, який нарешті повернувся додому у Мікенах.

The Catcher in the Rye (“Над прірвою у житті”) Джером Селінджер (укр, рос, англ)

Своєрідна автобіографія невдахи Холдена Колфілда присвячена його життю у школі із “фальшивими” цінностями, та спробою боротьби проти цього. Ця книжка має неоднозначний вплив на читачів. Нею надихались як президент Джордж Буш-старший, так і для вбивця Джона Леннона Марк Чапман.

Fear and Loathing in Las Vegas (“Страх і відраза в Лас-Вегасі”) Хантер С. Томпсон (укр, рос)

Письменник Том Вульф описав цей роман як “епохальну сенсацію”, сміливу, наркотичну, саркастичну, зі смішною, розлюченою та дезорієнтуючою атакою на Американську мрію. І все це за авторства справжнього гонзо-журналіста.

Beloved (“Кохана”) Тоні Моррісон (рос)

Має епіграф “60 мільйонам і більше”, звернений до жертв Трансатлантичної торгівлі людьми. Це психологічний твір, переможець Пулітцерівської премії розповідає історію колишньої рабині, яка вбиває свою дитини, лише, щоб та не потрапила у рабство.

All the Pretty Horses “Коні, коні” Кормак Маккарті (рос)

Перша частина "Прикордонної трилогії", в яку також входять романи "За межею" і "Содом і Гоморра"; це чудове поєднання вестерну, героїчної саги і мелодрами. Юні герої роману одного разу сідають на коней і, перетнувши річку, що відокремлює Техас від Мексики, потрапляють в міфологічний простір ... Що рухає ними? Спроба підлітків стати справжніми чоловіками, американська пристрасть до зміни місць або пошуки святого Грааля?

The Heart is a Lonely Hunter ("Серце - самотній мисливець") Карсон Маккалерс

Дебют 23-річної авторки. Драма, події якої відбуваються в маленькому місті в період Депресії на Півдні США. Це історія дівчинки-підлітка, афро-американського лікаря, алкоголіка-соціаліста та власника мовчазної закусочної, на фоні життя глухонімого хлопця Джо Сінгера. У центрі психологічного роману складні проблеми людських взаємин в сучасній Америці, де панує атмосфера відчуженості і нерозуміння.

Fugitive Pieces («Летючі частинки”) Енн Майклс

Це історія єврейського хлопчика Якоба, що переховується від нацистів, які забрали усю його сім'ю, який згодом став поетом, який написав, що смерть вперше стає правдоподібною. Та Бена, який народився в єврейській родині в Канаді, якій вдалось врятуватись. Проте у 1954 будинок його сімї зруйнував ураган, так він став експертом із погоди. Бен обожнює поезії Якоба.

We Need to Talk About Kevin (“Треба поговорити про Кевіна”) Лайонел Шрівер

Навіть для матері Кевін Хачадурян був загадковою особою з народження. Вона намагається зрозуміти, що не так із її сином, і через що він влаштував різанину у школі: а може причина у її ж снобізні до американських колег?

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram