ГоловнаБлогиБлог Богдана Петренка

Лондон та антиісламський тероризм

У Великій Британії відбувся ще один терористичний інцидент. Цього разу жертвами насилля стали мусульмани, які повертались з вечірньої молитви у мечеті.

Фото: EPA/UPG

Перше – тактика терористів не змінилась. Наїзд на натовп та ножові поранення. Холодна зброя та авто – це легальні засоби. І на відміну від вибухівки чи вогнепальної зброї вони складно піддаються контролю. Та і навряд чи демократична країна зважиться на те, щоб контролювати всі легальні процедури купівлі чи оренди. Більше того – підготовка самого теракту вже не потребує значних фінансових вкладень і спеціальних знань. Теракт може здійснити будь-хто і будь-де. Кожен активний прихильник тієї чи іншої ідеології потенційно може вважатись солдатом терористичної війни. А це – виклик демократії. Бо вже не лише вчинки, а й переконання можуть слугувати підставою для притягнення до відповідальності. І якщо демократична держава перейде цю межу і буде переслідувати за цінності, то це зітре межу між умовним Добром та Злом – між державою та терористами.

Друге – як і попередні теракти, цей був здійснений для того, щоб сформувати «стіну» між мусульманською та немусульманською частинами суспільства Великої Британії. З одного боку – він є сигналом, що мирні мусульмани, які не приєднуються до священної боротьби з невірними, також можуть стати жертвами терористичної війни. З іншого боку – поки що нічого не відомо про особу, що вчинила злочин. Свідки вказують, що метою терориста було «убивати мусульман». І якщо дійсно ним виявиться немусульманин – то ситуація загостриться. Це вказуватиме на те, що терористи досягли своєї мети – не лише поширили ісламофобію, вони створили активні антимусульманські настрої серед англійців. І відтепер – насилля можуть учиняти і з одного, і з іншого боку. Це уже не просто стирає межу між Добром і Злом. Це створює ефект снігової кулі, - безкінечного «кров за кров», теракту за теракт. Таке насилля уже перестає стимулюватись ззовні. Насилля стає звичним суспільству. І такий терор не лише стимулює новий терор, він убиває суспільство зсередини. Це – головна мета терористів.

Третє – у Великій Британії до цього часу не сформований уряд. Більше того, - жодна партія не має більшості після парламентських виборів, тому Уряд має бути коаліційним. І збільшення числа терактів може вимагати від коаліційного Уряду такої програми дій, що посилює і міграційну політику, і поліцейський контроль у країні.

Четверте. У мусульман триває Священний місяць Рамадан. І саме під час Рамадану апологети Ісламської Держави заявили про необхідність активізації терористичних атак. Тому, на жаль, ближчим часом це протистояння посилюватиметься. Священний місяць триватиме ще тиждень – до 26 червня. Питання лише у тому чи піде крива терактів униз після його закінчення. Війна як відомо породжує лише війну.

Богдан Петренко Богдан Петренко , Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram