У Росії нема аргументів?

Як стало відомо, попри згоду української компанії НАК «Нафтогаз України» і ЄК, російська сторона спочатку перенесла з 14-го на 13 квітня 2015 переговори по газу, а потім їх знову перенесла на невизначений час. Таке «смикання» російської сторони свідчить, скоріш за все, про невпевненість російського «Газпрому» і його господарів.

Фото: EPA/UPG

По-перше, російська сторона добре розуміє і бачить, що Європа серйозно налаштована на скорочення закупок російського газу. Іншими словами – Європа «витискає» Газпром із своїх грошовитих ринків. Рівноцінної, цивілізованої їм заміни нема. А це значить значні збитки для Росії, що на додаток до західних санкцій через агресію в Україні Кремль явно не втішає.

По-друге, росіяни побачили, що Україна не на жарт проробляє варіанти, які б дозволили цілком відмовитися від імпорту російського газу. А їх колись дуже потужна п’ята колона в газовій галузі України відчула невпевненість. Тобто, Кремль зрозумів, що може втратити український газовий ринок.

По-третє, підходить час (9-ти місячний лаг), коли ціна газу, розрахована за контрактом 2009, відштовхуючись від ціни нафти, може скласти 200 і нижче доларів США за 1000 кубометрів (як це було у 2009-му).

У всіх згаданих напрямках конюнктура складається явно не на користь Газпрому. А головне – Росія вже не може прикрити свої витівки, як раніше, брехнею, оскільки тепер цього не допустить насамперед ЄК.

Представникам України в даній ситуації варто було би посилити роботу по відмові від імпорту російсько газу, проявити непоступливість і добиватися перегляду контрактів 2009. Зокрема, з метою встановлення ціни нижче 200 доларів США за 1000 кубометрів та закріплення недискримінаційних умов імпорту і транзиту російського газу.

Нам треба поспішати з опрацюванням альтернатив російському газу, оскільки нинішнє «затягування» є на користь росіян. І не дай Бог дотягнути до осені без змін, коли знову Кремль диктуватиме свої умови.

Слава Україні!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram