Половина нафтопродуктів в Україну завозяться контрабандою?

Про імпорт нафтопродуктів до України (а це, за офіційними даними, не менше, як 85%) при своїх 6-ти великих приватних НПЗ і Шебелинського державного ГПЗ писали багато і в різних ракурсах. Чи не першою цю тему порушила газета. Але схоже на те, що це питання не цікавить тих, хто здатен вплинути на ситуацію. Або ж так комусь вигідно. Хоча точно так не вигідно українському народові. Не вигідно, що в нашій державі не випускається якісне пальне. Не вигідно, що держава не має реальних механізмів впливу на ціну нафтопродуктів на внутрішньому ринку без державного НПЗ, який би виробляв достатньо високоякісного, дешевого пального.

Фото: EPA/UPG

В даній ситуації цікавим має виглядати порівняння України з тими країнами, які пережили десятиліття радянської окупації і не особливо відрізняються кількістю техніки, яка споживає нафтове пальне та газ. А це нафтоекспортні країни Казахстан та Азербайджан, а також нафтоімпортна Молдова. Слід зауважити, що у згаданих державах парк техніки, яка споживає натопродукти, мало чим відрізняється від українського. Отже, в останні роки (2014 не враховуємо через революцію гідності та війну в Україні) обсяг споживання натопродуктів в Україні (населення понад 45 млн людей), за різними даними (наприклад, Міненерго, Мінстат), складають приблизно 8-10 мільйонів тонн за рік. В Казахстані (населення понад 17 млн людей) – 9-14 млн тонн. В Азербайджані (населення понад 10 млн людей) – менше 5 млн тонн.

З наведених даних виходить, що на 1000 українців за рік витрачається 180-220 літрів нафтопродуктів. В Казахстані – 530-820 літрів. В Азербайджані приблизно 500 літрів. У Молдові приблизно 600 літрів.

Те, що в Україні споживається відносно мало нафтопродуктів, можна витлумачити так, що наша держава економна і в цьому аспекті випереджає, зокрема, всі країни ЄС, а не тільки СНД. То ж в такій чи не найважливішій галузі економіки ми вже інтегровані до ЄС?! І є прикладом енергоощадності для всіх країн ЄС, в т.ч. Німеччини і Польщі?

Є й інший підхід. Можливо інші з названих країни чомусь завищують, або в Україні занижують обсяги споживання? Яка логіка завищення? Таких запитань можна поставити багато.

Але, якщо би на 1000 українців припадало стільки ж нафтопродуктів, скільки, наприклад, на 1000 молдаван, то загалом наша держава мала би споживати майже 30 мільйонів тонн нафтопродуктів. Майже те саме виходить, якщо порівнювати з Казахстаном і Азербайджаном. Якщо ж у нас набагато енергоощадніша техніка, ніж у Казахстані, Азербайджані чи Молдові, оскільки ми особливо модернізовані – то споживання нафтопродуктів в Україні мало б складати щонайменше 20 мільйонів тонн за рік. Але ж відповідні центральні органи влади звітують про 8-10 млн тонн! Може ще 10 завозиться в Україну контрабандою (у що не хочеться вірити)? А це мільярди долаларів! Очевидно, що кваліфіковану відповідь на це питання можуть дати тільки незалежні правоохоронні органи.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram