Спецтема
Календар українського мистецтва

21 червня. Скіфська пектораль із Товстої Могили

21 червня 1971 року 35-річний керівник археологічної експедиції Борис Мозолевський знайшов у кургані Товста Могила (поблизу міста Орджонікідзе Дніпропетровської області) Золоту Скіфську пектораль, яку нарівні зі скарбами Тутанхамона вважають головною археологічною знахідкою ХХ століття.

Борис Мозолевський і Скіфська пектораль

Ось опис знахідки самим Мозолевським: «Усе поле пекторалі поділене на три місяцеподібні яруси за допомогою витончених порожнистих трубок, що становили каркас виробу. Нижній і верхній яруси заповнювали скульптурні композиції, середній оздоблювався насиченим рослинним орнаментом, закріпленим на плоскій платівці.

 Увесь витвір до найменшої деталі виготовлено із золота 958-ї проби, що має чистий сонячний колір. У центрі нижнього ярусу – три сцени боротьби коня з двома грифонами, що напали на нього. Далі за ними – поєдинок дикого кабана (праворуч) та оленя (ліворуч) із леопардом і левом, а також зображення гонитви собаки за зайцем… Перед зайцями, мов одвічні символи музикальної тиші степу, сидять уже звернені один до одного коники-стрибунці, самець і самиця. 

Завершуючи композицію ідейно й стилістично, вони водночас становлять природний перехід до середнього поясу зображень, який відбиває святкове буяння природи… Воно посилюється великими квітками, інкрустованими блакитною емаллю, та п’ятьма скульптурками птахів… Фокус усього твору – середня сцена верхнього ярусу, де двоє роздягнених до пояса чоловіків шиють хутряне вбрання, розтягнувши його за рукави… 

Ліворуч і праворуч від центральної сцени стоять кобили й корови з малятами, за ними вміщено фігури двох юних скіфів, зайнятих доїнням овець. За вівцями – кози з козенятами… Завершується композиція зображенням птахів, що летять врізнобіч, створюючи враження викінченості задуму й водночас безмежності простору... Тепер, після тривалого вивчення, можна вже з цілковитою певністю твердити, що пектораль – не довільно орнаментована прикраса, а культова річ певного призначення. Композиція її відбиває космогонічні уявлення скіфів, пов’язані з концепцією трьох сфер світобудови, втілених у трьох поясах витвору (сфера надр землі, астрально-космічна сфера та атмосфера, населена тваринами й людьми)».

У кургані Товста Могила археологи розкопали два поховання - скіфської цариці і скіфського царя, всього було знайдено близько 600 золотих прикрас, але головна сенсація – пектораль, нагрудна прикраса скіфського царя, що датується IV століттям до нашої ери, важила 1148 грамів і мала 30,6 см у діаметрі.

Міліціонери зафіксували знахідку. Борис Мозолевський на фото - посередині, з цигаркою. Фото з сайту http://www.istpravda.com.ua

Дослідники мають кілька версій щодо символізму цього шедевру стародавніх ювелірів: пектораль розглядають як модель Всесвіту в розумінні скіфів, як карту скіфських володінь і як календар.

Історик, археолог, поет Борис Мозолевський отримав від держави за безцінну знахідку трикімнатну квартиру, 500 карбованців премії, золотий годинник і зарплату 200 карбованців. 

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram