Спецтема
Календар українського мистецтва

3 травня. Олександр Аксінін

3 травня 1985 року в авіакатастрофі загинув один із найцікавіших українських графіків 1970-80-х років Олександр Аксінін, якого називали «львівським Дюрером» та «Піранезі ХХ століття».

 Олександр Аксінін закінчив Львівський поліграфічний інститут ім. І.Федорова за спеціальністю графіка. Працював художником-дизайнером у проектно-конструкторському бюро Міністерства легкої промисловості, а з 1977 року перейшов на творчі хліби. Олександр Аксінін був яскравим представником українського нон-конформізму, він принципово не працював в руслі офіційного мистецтва, цікавився древніми культурами, релігією, культурологією, літературою, філософськими теоріями, ці естетично-філософські пошуки відбивалися в його складних роботах, наповнених символами, шифрами, кодами. 

К

Лист 3 із серії "Канонічні образи".1979

Він знайшов однодумців в авангардистських колах Москви, Петербурга, Таллінна, за життя він мав дві персональні виставки: в 1979 році – в Естонії, в 1981 році – в Польщі. Після того, як на міжнародному бієнале «Малі форми графіки» у Лодзі (1979) твори Аксініна відзначили почесною медаллю, а в 1981 році його екслібрис був визнаний найкращим на конкурсі, присвяченому 1500-літньому ювілею святого Бенедикта (1981), про нього заговорили за кордоном. 

Онтологічний комікс.Лист 2 із серії "Метамова". 1980

Він створив ілюстрації до «Аліси в країні чудес» Льюїса Керрола, «Мандрів Гуллівера» Джонатана Свіфта («Королівство абсурду»), «Книги перемін», серії «Босхіана», «Знаки Зодіаку», «Звуки», «Місяці», «Слова» тощо.

Борису Озерову. 1983

Мистецтвознавець Дмитро Шелест характеризував творчість Аксініна так: "гранична відшліфованість техніки, філігранність лінії, найтонше опрацювання деталей, урочиста симетрія побудов, складність планових і перспективних рішень, рафінований контраст темного і світлого, ритмізація загального тонального рішення - ось характерні риси найкращих робіт О. Аксініна".

Квітень-травень.Лист 1 циклу "2 місяці". 1983

Олександр Аксінін загинув у 36 років.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram