Спецтема
Календар українського мистецтва

​6 квітня. Микола Рокицький

6 квітня 1901 року в селі Заріччя на Волині народився Микола Рокицький, художник-монументаліст, учень Михайла Бойчука. Під час навчання в класі професора Бойчука брав участь в усіх колективних роботах, які робили бойчукісти – зокрема, в розписі селянського санаторію ім.ВУЦВК на Хаджибейському лимані в Одесі (фрески «Свято врожаю», «Санаторій» і «Бібліотека»). Одна з найкращих його станкових робіт – «Біля яблуні»(1928).

У 1929 році Бойчука і його послідовників почали цькувати за «селянську обмеженість», «дрібнобуржуазні тенденції» і «куркульску психологію», протиставляючи їхньому «замилуванню минулим» - «мистецтво майбутнього, мистецтво пролетаріату».

Після 1930 року Микола Рокицький почав активно опановувати пролетарську тематику – «Каталі», «Формовщики», «Ливарний цех», «Шахтарі», «Доменний цех», «Доменщики», «Руду беруть», але його трудівники – всі на одне обличчя, тут немає індивідуальностей, «люди-гвинтики»,часто повернуті спиною до глядача.

Здається, його цікавить безліч речей – колективний порив, сила маси, герої, але він не бачить серед цих фігур людини.

Хоч Рокицький з часом наближається до соцреалізму, переходячи від монументалізму до плакатності, в його роботах все одно відчувається школа Бойчука – в композиційних побудовах, закруглених лініях, площинному трактування простору.

У 1930-1935 роках створював картони до гобеленів. У 1927-1940 рр. викладав у Київському художньому інституті. Помер 14 лютого 1944 року, похований на Лук’янівському цвинтарі.

Єдина монографія про художника датується 1933 роком: Холостенко Євген. Микола Рокицький. Харків, Рух, 1933.

«Біля яблуні», 1928. Темпера, дошка.
«Біля яблуні», 1928. Темпера, дошка.

«Шахтарі», 1929
«Шахтарі», 1929

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram