Спецтема
Календар українського мистецтва

2 квітня. Олекса Грищенко

2 квітня 1883 року народився Олекса Грищенко, митець, якого відносять до Паризької школи. Відомий французький арт-дилер Поль Гійом, який представляв Модільяні і Хаїма Сутіна, писав про роботи Грищенка: «Його малярство свіже і розкішне. Його кольори чисті і веселі. Він виплескує своє бачення в яскравому ритмі, сповненому стилем і величчю, любов’ю і, можливо, також гумором, тим особливим гумором, що знаходиться посередині між іронією і болем».

Фото: prostir.museum

Олекса Грищенко закінчив Чернігівську духовну семінарію, вчився у Київському, Московському і Санкт-Петербурзькому університетах, і «для себе» в студії Сергія Світославського у Києві та в «Студії малювання і живопису Кончаловського і Машкова» в Москві.

Грищенко був дуже уважним до мистецтва – вивчав музейні збірки, копіював у Луврі, досліджував російську ікону, працював з Татліним у його майстерні «На башті», практикував «кольорорух». З 1921 року жив у Парижі, завоював примхливу паризьку публіку, мав успіх у Європі.

Олекса Грищенко написав спогади «Два роки в Константинополі» (1930), «Україна моїх блакитних днів» (1958), «Мої зустрічі і розмови з французькими мистцями» (1962), «Роки бурі і натиску» (1967). У 1962 році в Нью-Йорку була створена фундація Грищенка, куди він передав 72 роботи і заповів передати музеям України ці роботи, «тоді, коли вони стануть вільними і знайдуть місце для всіх творчих аспектів українського мистецтва». Роботи Грищенка передані НХМУ.

«Натюрморт з агавою», 1918
«Натюрморт з агавою», 1918

«Танок дервіша»
«Танок дервіша»

«Олімпія»
«Олімпія»

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram