Звернення до Президента

Президенту України

П.О.Порошенку

 

Шановний пане Президенте України!

Вже понад три роки влада обіцяє суспільству притягти до відповідальності за злочини і покарати колишнього Президента України В.Януковича та ключових функціонерів його антинародного режиму з їх спільниками.

Як відомо, провідні ролі у бандовладі Януковича відігравали В.Пшонка і А.Пшонка, які у змові з іншими високопосадовцями та криміналітетом створили по всій країні злочинні клани й вчиняли тисячі кримінальних правопорушень, від яких потерпали і держава, і підприємства, і громадяни.

Із державного бюджету України, тобто із народних коштів, для найскорішого розслідування цих злодіянь щороку виділяються мільярди гривень, проведено реформування прокуратури, інших правоохоронних органів, але, на жаль, належних результатів і близько немає.

При цьому не можна стверджувати, що відповідна робота не ведеться, що злочини не розслідуються, докази не збираються – навпаки, відомо про вже завершені кримінальні провадження, в яких встановлені всі фігуранти злочинів, із вказаними високопосадовцями включно, зібрано тисячі томів доказів, ретельно доведено склад та обставини злочинів.

Однак на цьому інколи все й закінчується, бо завершені досудовим розслідуванням справи не скеровуються до суду, а “кладуться під сукно” або на завершальному етапі взагалі розвалюються, і як пишуть всезнаючі журналісти – із корисливих мотивів на замовлення фігурантів цих проваджень.

Саме це відбулося, зокрема, із двома взаємопов’язаними кримінальними провадженнями щодо злочинів Пшонок та їх посібників – №42014000000000310 та №12013160110000734, які розслідуються Генеральною прокуратурою та які “хоронить” не хтось із "старих" прокурорів, що втратили страх і совість ще за часів генпрокурора Пшонки, а ... нинішнє керівництво Генеральної прокуратури України!

Достеменно відомо, що заступник Генерального прокурора Ю.Столярчук вже близько року вчиняє численні діяння, що мають явні ознаки зловживання владою та спрямовані на уникнення кримінальної відповідальності як Пшонок та їх посібників, так і інших високопосадовців режиму Януковича.

Про це відкрито, публічно заявляють вже не тільки обізнані журналісти, але й чесні службовці Генеральної прокуратури, зокрема начальник Департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури С. Горбатюк, яким накипіло і які не бажають миритися із реінкарнацією ГПУ часів Пшонок та похованням здобутків Революції Гідності.

Попри неспростовні докази злочинної діяльності низки співучасників злочинів Пшонок та їх самих, що зібрані й задокументовані слідчими Генпрокуратури в означених кримінальних провадженнях, заступник Генпрокурора Ю.Столярчук, навіть без ознайомлення з матеріалами кримінальних проваджень та із грубими порушеннями кримінального процесуального закону, виносить рішення щодо припинення кримінального переслідування посібників Пшонок.

Факти вчинення Ю.Столярчуком таких протиправних дій та незаконних рішень вже встановлені судом, і 20 червня 2017 року Національне антикорупційне бюро України за поданням потерпілого відкрило проти Ю.Столярчука кримінальне провадження.

Коли ж законослухняні слідчі та прокурори, згідно чинного законодавства, відмовилися виконувати явно незаконні вказівки Ю.Столярчука, спрямовані на подальший розвал проваджень, він так само незаконно змінив підслідність та передав кримінальні провадження до інших, відданих не закону, а особисто йому, Ю.Столярчуку, слідчим та прокурорам – виявляється, такі ще й досі є у Генпрокуратурі.

Безумовно, такі дії спрямовані не на що інше, як на доведення до завершення злочинних намірів щодо розвалу вже закінчених досудовим розслідуванням і готових до передачі в суд кримінальних проваджень.

Саме такі неймовірні для нашого часу події відбуваються в Генпрокуратурі довкола кримінальних проваджень №42014000000000310 та №12013160110000734, в яких слідчі вже вийшли на клан Пшонок на Миколаївщині, на високопоставлених організаторів та виконавців тяжких злочинів із масових фальсифікацій документів, розбійних нападів, грабежів, незаконного застосовування вогнепальної зброї, замахом на вбивство керівника правоохоронного органу, вогнепальних поранень селян тощо. Повністю розслідувані, готові для передачі до суду кримінальні провадження з неспростовними доказами злочинів мафіозних формувань режиму Януковича, що ведуть безпосередньо до Пшонок, намагається розвалити не хто інший, як верхівка Генпрокуратури.

Генпрокурор Ю.Луценко, будучи цілком обізнаним у всьому вищеописаному, тим не менш не вживає адекватних заходів реагування із припинення свавілля своїх підлеглих. На численні й переконливо аргументовані звернення адвокатів потерпілих, що спрямовуються особисто до нього як генпрокурора, замість належного законного реагування Ю.Луценко пише відписки. У зв'язку з наявністю в усіх наведених діяннях керівників ГПУ ознак складу злочинів, 09 серпня 2017 року за моїм зверненням винесено судове рішення про зобов’язання Національного антикорупційного бюро України відкрити відносно Генпрокурора України Ю.Луценка і заступника Генпрокурора Ю.Столярчука кримінальне провадження.

НАБУ, як відомо, наразі є основним державним органом із розслідування корупції вищих держслужбовців, але не всі його дії можна вважати обгрунтованими. Зокрема, кримінальне провадження проти заступника Генпрокурора Ю.Столярчука, відкрите НАБУ 20 червня 2017 року відповідно до рішення суду, потім з НАБУ спрямовано для розслідування ... до Генпрокуратури. Якщо подібна доля спіткає ще й кримінальне провадження проти Генпрокурора Ю. Луценка і заступника Генпрокурора Ю.Столярчука, яке має бути відкрито НАБУ відповідно до рішення суду від 09 серпня 2017 року, то залишиться тільки ставити питання перед зарубіжними партнерами України щодо суто фейкового характеру всіх без винятку українських "антикорупційних реформ" і створених органів.

Без сумніву, лиш вже наведеного досить, щоб стали більш зрозумілими можливі причини відсутності належних результатів трирічної роботи Генпрокуратури із розслідування й засудження провідних злочинців режиму Януковича. Не виключено, що багатомільярдні затрати бюджетних коштів на забезпечення можливостей для розслідувань, добросовісна праця десятків, якщо не сотень слідчих і прокурорів досі не дали належних результатів у вигляді вироків судів просто тому, що цього не захотіли керівники Генпрокуратури.

Не буду гадати, з яких міркувань, але не раз доводилося читати у ЗМІ щодо "торгівлі" кримінальними провадженнями в Генпрокуратурі.

Слід особливо наголосити на тому, що у 2014 році Генеральна прокуратура України офіційно повідомила Євросоюз про відкриття вказаних кримінальних проваджень, і на підставі цього належно обґрунтованого подання Європейська Рада прийняла постанову №208/2014 від 05.03.2014 року про запровадження санкцій щодо 18 колишніх високопоставлених осіб України, серед яких і В.П.Пшонка.

Наразі ж нинішнє керівництво Генпрокуратури, діючи всупереч законній позиції тодішнього керівництва Генпрокуратури і в цілому вимогам суспільства щодо викриття і покарання державних злочинців, своїми діями веде не тільки до знищення результатів складної трирічної роботи слідчих і прокурорів, але й до небаченого гучного міжнародного скандалу.

Адже ж незаконне припинення розслідування злочинів Пшонок, до чого ведуть дії керівників Генпрокуратури, неминуче призведе до необхідності скасування Європейською Радою вищеозначених санкцій.

Для європейських інституцій це буде не просто конфузом, а політичним і юридичним провалом світового рівня з надзвичайно важкими репутаційними і матеріальними наслідками.

Вийде, що Євросоюз упровадив санкції необґрунтовано, на пустому місці, а це не просто ганьба, це злочин – ось якою буде ціна протиправної позиції нинішнього керівництва Генпрокуратури.

Набагато більшу ціну заплатить Україна: і Європа, і Сполучені Штати припинять підтримку й співпрацю, бо хто надалі захоче мати справу з непорядними людьми, які ради власних шкурних інтересів нехтують і законністю, і добрим іменем зарубіжних партнерів?!

А Янукович, всі його поплічники-втікачі та їх покровителі не просто святкуватимуть перемогу, але й отримають юридичні підстави вимагати з Євросоюзу й України відшкодування моральних збитків у астрономічних розмірах.

У зв'язку з цією екстраординарною ситуацією із станом дотримання законності в стінах Генеральної прокуратури України, причому на її найвищому рівні, звертаюся до Вас, пане Президенте України, з проханням втрутитися, в межах наданих Вам Конституцією України та законами України повноважень, в ситуацію та сприяти відновленню законності та правопорядку з означених та інших питань, забезпеченню умов для об'єктивного розслідування діянь керівників генпрокуратури України, дотриманню конституційних прав громадян та організацій, потерпілих від злочинної діяльності, виконанню Україною зобов’язань перед Європейською Радою щодо розслідування злочинів та притягнення до відповідальності ключових осіб антинародного режиму Януковича.

З великою повагою,

народний депутат України А.Корнацький

Аркадій Корнацький Аркадій Корнацький , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram