Є питання до прозорості роботи НАБУ

Корупція на сьогоднішній день є однією з найважливіших проблем України, шляхи боротьби з нею кожен бачить по своєму. 16 квітня 2015 року указом президента України було створено Національне антикорупційне бюро України, на яке покладається багато сподівань, що саме цей орган стане тим позитивним поштовхом в будівництві «нової» України. За перший рік моніторингу роботи новоствореного бюро, наша громадська організація зафіксувала чітку тенденцію до зменшення рівня відкритості та прозорості в кадровій політиці НАБУ. Такий факт не може не насторожувати.

Антикоррупционное бюро
Антикоррупционное бюро

Зокрема, відсутність відео-трансляції співбесід з кандидатами на зайняття вакантних посад в НАБУ, хоча відеозаписи першої хвилі співбесід викладалися в мережу “Інтернет”, що давало можливість громадськості оцінювати об'єктивність у відборі кандидатів.

Постійні зміни Порядку проведення відкритого конкурсу з призначення на посади у Національному антикорупційному бюро України (за рік зміни до Порядку вносились 7 разів), що призводило до змін правил відбору під час самого відбору. До прикладу, строк дії результатів тестування змінювався тричі, спочатку він, зі слів директора НАБУ, становив один рік, згодом був скорочений до 3 місяців, а потім був знову збільшений до 6 місяців. Такі дії викликають підозру у маніпуляціях процедурою проведення конкурсу та ставлять в нерівні умови кандидатів на зайняття вакантних посад.

Порушення порядку формування Ради громадського контролю при НАБУ. 10 травня 2016 року Національне антикорупційне бюро України оголосило про початок прийому документів від претендентів на участь у відкритому конкурсі з обрання нового складу Ради громадського контролю при НАБУ. Громадська організація "Всеукраїнське об'єднання "Антикорупційний блокпост" 19 травня 2016 року надіслала повний пакет документів згідно вимог, визначених Положенням про порядок формування Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України, яке затверджене Указом Президента України, проте претендента від організації без жодних пояснень не допустили до участі у відкритому конкурсі з обрання нового складу Ради громадського контролю. Всі наші спроби дізнатись про причини відмови були проігноровані.

Минулого року Раду громадського контролю при НАБУ не вдалось обрати з першого разу, тому оголошувалось переголосування через слабку захищеність системи і накручування голосів. В цьому ж році голосування ще не стартувало, але вже є нарікання на підготовку конкурсу з боку громадськості. Дивна поведінка органу, який би мав бути взірцем відкритої та прозорої роботи. Хочеться, щоб така поведінка не стала постійною тенденцією…

Антикорупційний блокпост Антикорупційний блокпост , Блог ГО "Антикорупційний блокпост"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram