Газпром в Україні: видобуток надр і міст до Криму

Ні для кого не секрет, що після двох років затяжної війни російський бізнес в Україні процвітає. Структури, які задовго до агресії РФ здійснювали проти нашої держави газові війни, шантажуючи газовою “трубою”, успішно володіють в Україні десятками підприємств, зокрема в газодобувній сфері. Одне із них — Приватне акціонерне товариство "Газінвест". Журналісти робили безліч сюжетів та публікацій про корупцію та зловживання в сфері українського газодобування, однак російський слід Газінвесту за дивним збігом обставин досі залишається поза увагою громадськості.

Фото: www.munaigaz.kz

Компанія ПРАТ «Газінвест» зареєстрована 2005-го року в м. Тисминеця Івано-Франківської області році, а в 2007 отримала три спеціальних дозволи на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку Чеканської, Ключівської та Микитинецької площ (родовищ) природного газу на території Івано-Франківської області загальною площею 597 квадратних кілометрів.

Головою Наглядової ради ПРАТ «Газінвест» є громадянин Російської Федерації і “ветеран” газової промисловості РФ Будзуляк Богдан Володимирович, житель Москви. З 1991 по 2008 рік він був членом правління Газпрому, начальником Департаменту з транспортування, підземного зберігання і використання газу, а також входив до керівних органів великої кількості дочірніх газпромівських компаній. Друг і партнер Віктора Черномирдіна, Будзуляк досі є фігурантом кримінальної справи, відкритої Швейцарською прокуратурою, яка звинувачує його в корупційних схемах, а саме в отриманні хабарів на суму не менше 2,2 млн. доларів.

Також за даними ЗМІ, після виходу на пенсію Богдан Будзуляк залишив за собою посаду члена правління компанії “Blue Stream Pipeline”. Ця компанія виконувала комплекс робіт із побудови так званого “Блакитного потоку, проекту побудови газопроводу в обхід України, що було складовою “газових війн” РФ проти України.

Мало того, як вдалося дізнатися із його офіційної біографії, розміщеної на сайті Газпрому, Богдан Володимирович нагороджений величезною кількістю урядових нагород Російської Федерації, зокрема, в грудні 2008 року президент РФ Дмитро Медведєв вручив йому в Кремлі знак “Заслужений працівник нафтової і газової промисловості”.

Нам вдалося знайти величезну кількість фірм та компаній, які заснував або до органів правління яких входить Богдан Будзуляк і які, зокрема, ведуть у Києві скандальні незаконні будівництва. Однак нашу увагу найбільше привернув кричущий факт причетності чиновника Газпрому до людей, які будують міст в окупований Крим.

Покинувши в 2008 році пост керівника Департаменту з транспортування, підземного зберігання і використання газу Газпрому, Будзуляк не покинув саму компанію і не полишив зв’язків із нею. Наразі Богдан Будзуляк є президентом “Асоціації будівників газового та нафтового комплексів” та головою Ради цієї асоціації. Це некомерційне партнерство, засноване в 2009 році рядом найбільших компаній РФ, що діють в галузі нафтогазового будівництва. Засновниками являються такі компанії, як "Стройгазмонтаж", "Стройтрансгаз", "Стройгазконсалтинг", "Сварочно-монтажный трест", "Газстройсертификация", "Спецгазремстрой". До складу Ради асоціації входять керівники великої кількості дочірніх підприємств та підрозділів “Газпрому”, зокрема Кириленко Андрій Іванович – Генеральний директор ООО «Стройгазмонтаж», який разом із Богданом Будзуляком 20 березня 2015 обраний членом ради партнерства.

Варто зауважити, що згідно із останнім протоколом річного зібрання від 20 березня 2015 року, до Асоціації будівників газового та нафтового комплексів Богдана Будзуляка входять компанії, які перебувають під міжнародними санкціями, зокрема ОАО “Газпром нефть”.

А далі найцікавіше. «Стройгазмонтаж» - компанія друга Путіна, мільярдера Аркадія Ротенберга, який разом із своїм братом також входить до санкційного списку США. У вересні 2014 року Будзуляк, як Президент “Асоціації будівників газового та нафтового комплексів”, з нагоди 5-ти річного ювілею Асоціації вручив колективу компанії «Стройгазмонтаж» почесну грамоту за внесок в розвиток газодобувної галузі та активну участь в діяльності партнерства, а з доповідями виступали керівники структурних підрозділів «Газпрому». А 30 січня 2015 року прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження, згідно із яким ця компанія стала єдиними підрядником робіт із проектування та побудови скандального моста в окупований Крим, вона та її структури відповідають весь комплекс робіт і здійснюють його будівництво на даний час. Відповідний документ опублікований на урядовому сайті Російської Федерації.

І з керівництвом саме цієї компанії тісно співпрацює голова наглядової Ради Івано-Франківської компанії ПраТ “Газінвест” Богдан Будзуляк, успішно добуваючи український газ і продаючи його населенню. Воно й не дивно. Російський бізнес зайняв в Україні дуже сильні позиції, які залишилися непорушними навіть після Революції Гідності та двох років агресії РФ проти України. Виникають логічні запитання, як могло так статися, що після такої кількості розмов про боротьбу з російським бізнесом дочірня компанія Газпрому досі комфортно продовжує видобуток українських надр, а її керівники з Москви керують цим процесом? Питання залишається риторичним.

Антикорупційний блокпост Антикорупційний блокпост , Блог ГО "Антикорупційний блокпост"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram