«Тарифна мобілізація» №3 : «Брудний» газ для українців

Уряд, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» попрікають українців неекономним використанням газу, рівнем споживання значно вищим, ніж в Європі. Говорять про те, що подорожчання газу примусить українців економити, «наказують рублем». 

ГО «Публічний аудит» вирішила для проекту Тарифна мобілізація* дослідити, чи дійсно ми такі марнотратні? Можливо, питання в тому, що ми споживаємо? 

Для чого взагалі потрібен газ? Для обігріву, тепла, підігріву та приготування їжі. Виходячи з цього, постає питання щодо його фізико-хімічних властивостей, якості, яка визначається теплотою згорання, тобто калорійністю.

У межах проекту «Тарифна мобілізація» фахівці ГО «Публічний аудит» у коментарях небайдужих громадян часто отримують скарги на те, що при використанні природного газу для опалення приватних будинків чи квартир, а також для приготування їжі часто трапляється, що елементарно вода кип’ятиться значно довше, ніж на те зазвичай потрібно.

Основною якісною характеристикою газу є теплота його згорання, а простіше – калорійність.

З огляду на це ГО «Публічний аудит» вирішила з’ясувати, яким чином можна простому громадянину «вивести на чисту воду» недобросовісного постачальника, оскільки, погодьтеся, коли за газ потрібно платити 7200 грн/1000 куб м, хочеться, щоби товар був якісним. Питання економії обсягу споживання безпосередньо залежить від якості пального: низька калорійність — обсяг споживання більший, висока калорійність — обсяг менший.

Приклад аналогічний високооктановому бензину для автомобілів: якщо він якісний і без домішок, двигун працює краще, розхід на 100 км менший – і навпаки.

Першим і основним питанням, якому ми вирішили приділити максимум уваги, це кількісні показники якісних фізико-хімічних властивостей газу. 

Сьогодні вони визначаються ГОСТ 5542-87 «ГАЗЫ ГОРЮЧИЕ ПРИРОДНЫЕ ДЛЯ ПРОМЫШЛЕННОГО И КОММУНАЛЬНО-БЫТОВОГО НАЗНАЧЕНИЯ», введеного 01.01.88, згідно з яким теплота згорання визначена не менше, ніж 7600 ккал/м3.

Згідно з даними, які щомісяця розміщуються на офіційних сайтах облгазів, теплота згорання природного газу на території України змінюється в межах 8 000 – 8 250 ккал/м3, що перевищує значення калорійності газу, встановлені ГОСТ. 

Монополіст та облгази сигналізують про це як про неймовірне досягнення, але насправді обманюють споживачів, при чому не соромлячись. 

У ході дослідження ми проаналізували відповідні показники в країнах Європейського Союзу.

Секретаріат Європейської Енергетичної Хартії

Стандарти якості природного газу 

http://www.encharter.org/fileadmin/user_upload/Working_Papers/OP_2004_2.pdf

Як бачимо, в країнах, до рівня та стандартів життя яких прагне Україна, система вимірювання теплоти згорання газу відрізняється від нашої – там за одиницю вимірювання обрано Мегаджоулі (МДж). 

1 kcal = 0.00418681 MJ 

Якщо конвертувати ГОСТівські 7600 ккал у МДж, отримуємо за європейськими стандартами 31,8 МДж. 

Якщо аналогічні розрахунки провести щодо фактичних даних, отримуємо 32–34 МДж.

Таким чином, якісні показники горіння природного газу для потреб населення в Україні є меншими за мінімальні вимоги до аналогічного товару в країнах Європи.

Тобто, газ, який нам постачається, має низьку якість. Ось чому і ККД від його згорання нижчий, і обсяги використання вищі, ніж у Європі.

У Західній Європі газ доводять до потрібних фізико-хімічних показників спеціальною очисткою, а в Україні його просто не чистять.

Лічильники визначають тільки обсяг, а не якість. Тому населення платить за «брудний» газ, який ледве горить.

Більшість країн Європи практикує продаж газу не тільки за обсягом, але й за якістю, як це відбувається з бензином.

Якщо з українців «стягують» європейську ринкову ціну за природний газ, то ми маємо право вимагати, щоб товар відповідав європейським стандартам якості. 

Більше того, якщо якісні характеристики газу довести до європейських, обсяг споживання може скоротитись на 20-30%, а це в масштабах країни близько 3 млрд куб м на рік. 

Як же споживачам захистити власні права та перевірити, що вони спалюють у власних конфорках та газових котлах? 

Постановою Кабінету Міністрів України №2246 від 09.12.99 затверджено «Правила надання населенню послуг з газопостачання».

Відповідно до п. 28 Правил визначено, що споживач має право на безперервне отримання газу з відповідними якісними показниками в порядку, передбаченому договором; якісне і своєчасне технічне обслуговування та усунення пошкоджень внутрішньобудинкових систем газопостачання і дворових газопроводів; перевірку якісних показників газу та якості надання послуг; зменшення розміру плати у разі погіршення якісних показників газу та зниження тиску газу.

У свою чергу п.32 визначає, що Газопостачальне підприємство зобов’язане: забезпечити безперервне постачання газу з відповідними якісними показниками в порядку, передбаченому договором; самостійно протягом місяця з моменту виявлення факту невідповідності фактичних якісних показників газу нормативним величинам або з моменту перерви у наданні послуг з газопостачання здійснити споживачеві перерахунок розміру плати за неякісні або ненадані послуги з газопостачання, повідомивши його про це протягом 10 календарних днів.

Як же споживачеві перевірити, чи дійсно газ, який він отримує, належної якості?

Фактично, на жаль, такі можливості відсутні, оскільки контролюють його якість тільки постачальники, механізм незалежного контролю в Україні не передбачений.

За даними НАК «Нафтогаз України», визначення якісних показників природного газу, що надходить в Україну, тобто визначення відповідності його фізико-хімічних показників, здійснюється на газовимірювальних станціях та пунктах вимірювання витрати газу (ГВС та ПВВГ), які розташовані на вході магістральних газопроводів в Україну.

Контроль за роботою вимірювальних комплексів та надходженням газу в українську ГТС здійснюють представники НАК «Нафтогаз України». 

Для проведення аналізу якості газу в ДК «Укртрансгаз» створено 69 хіміко-аналітичних лабораторій, які акредитовані та атестовані Держспоживстандартом.

Перевірку якості (калорійності) природного газу, що використовує населення, може бути здійснено за заявою громадян. 

Тобто, у разі виникнення сумнівів споживач може самостійно замовити проведення додаткового аналізу ФХП газу, що може зробити постачальник (облгаз), за явно заниженими та застарілими ГОСТами. 

Аналіз якості природного газу в нафтогазовій галузі України протягом майже 20 років виконує УкрНДІгаз, на який з 1999 року було покладено функції галузевого Центру з контролю якості газу НАК «Нафтогаз України». При цьому Інститут є філією ПАТ «Укргазвидобування», здійснює наукове і проектне забезпечення всіх видів діяльності нафтогазового комплексу від підготовки ресурсної бази, пошуку, розвідки родовищ, їх розробки, експлуатації свердловин, видобутку, підготовки, переробки сировини, транспортування природного газу до промислового та побутового споживача, екологічної безпеки. 

*ГО «Публічний аудит» разом з ВГО «Спілка власників житла України» заснували громадський рух «Тарифна мобілізація», який об’єднує однодумців з усіє країни у спільному прагненні відстояти права користувачів житлово-комунальних послуг, якщо Ви поділяєте наші думки, приєднуйтесь в соціальних мережах Facebook та ВКонтакте Twitter

Андрій Вігірінський Андрій Вігірінський , Правник, аналітик
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram