Навчання депутатів – крок до їх ефективної роботи

Обратись депутатом - це зовсім не означає бути справжнім Депутатом; обрання – це лише перший етап, з якого починається ефективна робота депутата. Окрім бажання змінити життя своєї громади на краще, депутатам постійно потрібно підвищувати свій професійний рівень.

Фото: Надано автором

Саме тому нещодавно мною та моїми колегами-депутатами було ініційовано та проведено зустріч із новообраними депутатами місцевих рад. Захід відвідали депутати всіх рівнів рад Зміївського району – сільських, селищної, міської та районної рад.

На цій зустрічі обговорили загальні питання роботи депутатів у місцевих радах, координацію роботи депутатів усіх рівнів, у тому числі і з депутатами Верховної Ради України, порядок взаємодії депутатів із ЗМІ.

Із усіх присутніх лише у невеликої частини є досвід роботи депутатом у минулих скликаннях – більшість новообраних депутатів стали депутатами вперше. Згадуючи свою першу каденцію (коли навіть не розумієш, що ж відбувається у раді), я розумів, що потрібно новим депутатам дати основні знання для першого етапу їх роботи.

Свого часу, відчуваючи дефіцит знань, з 2011 року я, як депутат Зміївської міськради, постійно відвідував різні освітні програми для молодих депутатів, які проводились Інститутом політичної освіти та Міжнародним республіканським інститутом.

Тепер прийшла черга отримані мною знання передати новообраним депутатам. Саме тому на зустрічі і обговорили основні питання ефективної роботи депутата – визначились зі статусом, правами і можливостями депутатів, звернули увагу на депутатські звернення та запити на отримання публічної інформації, учасники зустрічі отримали бланки цих документів для використання їх у роботі.

Обговорили роботу депутатів у постійних та тимчасових комісіях та на пленарних засіданнях, окремо зупинились на Законі «Про доступ до публічної інформації», у відповідності до якого всі проекти рішень ради та її органів повинні бути оприлюднені за 20 робочих днів, а всі прийняті рішення протягом 5 днів повинні бути у вільному доступі. Також опрацювали Закон «Про відкритість використання публічних коштів», який зобов’язує місцеві ради відображати в мережі Інтернет інформацію про використання бюджетних коштів місцевими радами.

Фото: Надано автором

Додатково звернули увагу на роботу з виборцями, безпосередній зв’язок із мешканцями, особливості роботи депутатської приймальні.

Для багатьох новообраних депутатів було несподіванкою, що депутат є незалежним у своїй діяльності. Ні голова ради, ні секретар ради не є начальниками для депутата, жоден інший орган влади не може давати жодних доручень та вказівок депутатам. Бо депутат місцевої ради не отримує за свою депутатську роботу грошей, а отже якщо депутат працює на громадських засадах (безкоштовно) – тому немає і начальників. Окрім виборців, звісно!

На жаль, не про всі моменти депутатської роботи можна було поспілкуватись, саме тому для подальшої ефективної роботи учасники зустрічі отримали посібник «Депутату до кишені», який розроблений Інститутом політичної освіти. Саме в цьому посібнику можна отримати відповіді на багато питань у сфері депутатської роботи, а на сайті Інституту політичної освіти можна ознайомитись з іншими посібниками, які допоможуть депутатам у їх роботі.

Примушувати органи влади та місцевого самоврядування до виконання їх безпосередніх обов’язків, а також працювати на благо виборців та громади – основні напрямки роботи новообраних депутатів. Маю надію, що ці депутати з честю впораються зі своїм почесним обов’язком – бути ефективними «слугами народу».

Фото: Надано автором

Андрій Межерицький Андрій Межерицький , Депутат Зміївської міської ради Харківської області,
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram