ГоловнаБлогиБлог Андрія Андрущенка

Аналіз видатків держбюджету на фінансування Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» АПК України

Враховуючи складну ситуацію в країні та зубожіння всіх верств населення, ГО «Публічний аудит» продовжує пошук джерел покриття дефіциту основного фінансового документа країни шляхом раціонального використання коштів держави на прикладі окремих підприємств та товариств. 

З огляду на суспільний інтерес громадська організація «Публічний аудит» вирішила провести аналіз видатків державного бюджету України на фінансування Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос агропромислового комплексу України (далі – ВФСТ «Колос»).

Відповідно до свого Статуту, ВФСТ «Колос» є самостійною, неприбутковою, добровільною всеукраїнською громадською організацією, яка об’єднує за спільними інтересами працівників агропромислового комплексу України членів агроформувань усіх типів; фермерів, власників майнових та земельних паїв, працівників харчової, переробної промисловості; інших суміжних галузей, сфери обслуговування сільського населення усіх форм власності, також підприємств і організацій інших галузей народного господарства.

Основною метою діяльності ВФСТ «Колос» є сприяння організації та проведенню фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи серед широких верств населення України і, перш за все, сільського.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», на фінансування ВФСТ «Колос» передбачено 5,5 млн грн видатків загального фонду, з них:

  • проведення масових фізкультурно-спортивних, фізкультурно-оздоровчих заходів і змагань – 1 млн грн;
  • забезпечення підготовки спортсменів, проведення навчально-тренувальних зборів – 0,5 млн грн;
  • фінансова підтримка Центральної школи вищої спортивної майстерності «Колос» - 2 млн грн;
  • фінансова підтримка Центральної ради – 2 млн грн.

Згідно з наданою Товариством інформацією, найбільше державних коштів (2,5 млн грн у 2015 році) буде витрачено на заробітну плату, понад 50% із яких піде на оплату праці Центрального апарату.

Із 2 млн грн, що виділяються на фінансування Центральної ради, 0,7 млн грн передбачено на забезпечення її діяльності. У той же час, на забезпечення підготовки спортсменів ВФСТ «Колос» та проведення навчально-тренувальних зборів передбачено лише 0,5 млн грн.

Для надання професійної оцінки фахівці ГО «Публічний аудит» вирішили тезово проаналізувати звіт про виконання паспорта бюджетної програми з підтримки ВФСТ «Колос» за 2014 рік:

  • використано коштів – 4,5 млн грн;
  • кількість масових фізкультурно-масових змагань – 24;
  • кількість спортсменів Товариства – 63038;
  • середньорічна кількість учнів Центральної школи – 1563;
  • кількість тренерів Центральної школи – 15;

Відповідно до зазначеного звіту середньорічний обсяг витрат на 1 учня спортивної школи становить 696 грн/рік, або 58 грн/міс. (менше 2 грн/день). Порівняємо їх із витратами на забезпечення 1 працівника Центральної ради ВФСТ «Колос»:

Також у відповідній програмі зазначено, що товариство підтримує більше 63 тис. спортсменів, на фінансування яких було витрачено 0,5 млн грн, тобто по 8 грн у рік на 1 спортсмена!

Крім того, на 15 тренерів ВФСТ «Колос» із зарплатою 2535,9 грн на місяць, припадає 104 учні спортивної школи або 4202 спортсмени Товариства.

На думку аудиторів, за вказаних умов, спортсмени ВФСТ «Колос» не отримують належної підготовки для досягнення вагомих результатів, що негативно впливає на розвиток спорту в Україні.

У зв’язку з дефіцитом державного бюджету України та пошуком шляхів оптимізації його витрат фахівці ГО «Публічний аудит» пропонують ліквідувати ВФСТ «Колос» і передати його активи та функції до Міністерства молоді та спорту України разом із бюджетом на розвиток спорту.

Відповідно до затвердженого Рішенням КМУ №220 Положення, формування та реалізацію державної політики у сфері фізичної культури і спорту проводить саме Міністерство молоді та спорту України.

Такий складний і непопулярний крок дасть можливість Уряду зекономити близько 2 млн грн, які використовуються на утримання Центральної ради ВФСТ «Колос», без шкоди для розвитку спорту в Україні.

Запропоновані ГО «Публічний аудит» зміни стануть позитивним кроком у запланованій на 2015 рік реформі сфери фізичної культури і спорту Мінмолодьспорту, а зекономлені кошти мають позитивно вплинути на розвиток фізичної культури і спорту в Україні.

Андрій Андрущенко Андрій Андрущенко , Фахівець в галузі обліку та аудиту, ГО «Публічний аудит»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram