ГоловнаБлогиБлог Алена Боброва

Порошенко прийде – ІКЕА приведе

Феноменальні здібності в українців. Навіть відкриття меблевої фірми змішати із політикою.

Поділю цей текст на дві частини. Раціональну і памфлет. Щоб було усім, що почитати. Одним, розумникам, текст про "ІКЕА – як лакмусовий папірець корупційного стану в Україні". Для інших текст, щоб посміятися над першими і над собою.

Отже.

ІКЕА відкриває маленьку крамничку в одному із торговельних центрів столиці. Хтось там сказав. Оскільки відкриття цього бренду ще з часів Януковича було чимось на кшталт битки опозиціонерів, якою вони лупцювали регіоналів: мовляв, не відкривається антикорупційне лоно ІКЕА – значить цвітне, та що там, буяє на просторах Неньки корупція.

А тут, ти диви, при Порошенкові домовилися. Як же втриматися від такої новини і не перекрутити в свій меркантильний бік усю подію? І свідки «життя по-новому» почали усюди, куди в них є доступ, писати свої опуси про те, що «Порошенко прийде – ІКЕЮ приведе». А разом з цим, логічно ж, зникає і корупція бо «недавальний» хабарів бренд ІКЕА – не буде працювати там, де просять.

Так от, якби ж. В Росії з 2007 ІКЕА зрозуміла, що таке вести бізнес по-слов`янські. І не раз стикалася із натяками про хабарі. І як би не пручалися, а спритні комуністи знайдуть спосіб. Не обійшлося для ІКЕА в Росії без «пожертв». А це, пробачте, вже не корупція. Цнотливість бренду збережено!

Коли компанія відкривала в підмосковних Хімках свій магазин, їм довелося побудувати транспортну розв`язку та пожертвувати 1 млн доларів на дитячий спорт. Це, виходить, благодійна-корупція? Таку можна давати? Тому ІКЕА, яка не дає хабарів – це умовність. І вже давно.

І все, що зараз відбувається в Україні я б назвав PR-кампанією, якби не знав політичної кон’юнктури нашого українського краю. Тому, як на мене, все, що є в нашому інформпросторі – це з одного боку тупість політиків, які нічого кращого не можуть вигадати (наприклад, справді побороти корупцію), і з іншого – тупість людей, які беруть участь в цьому обговоренні і тим самим чудово рекламують крамничку, якої ще й немає. І я, до речі, теж. Заручник, що поробиш.

Для довідки. ІКЕА анонсувала свій прихід до України ще в 2017. Але тоді всі були зайняті чимсь іншим. Ось тут посилання на офіційний сайт від грудня 2017 року де вони і прогнозували відкриття в найближчі рік-два. Що і сталося. Не збрехали.

Мені чудово зрозуміло, що ІКЕА не буде одразу заходити на ринок і купувати гектари земель, які бо зна як у нас нарізані.

По-перше, тільки-но почують, хто хоче купити чорнозем – одразу ж ціни піднімуть.

По-друге, спробуй домовся з десятьма власниками паїв.

І по-третє, не відомо ж, чи сподобається українцям цей бренд. Чи будуть купувати та за які ціни?

Тому подібні відкриття маленьких крамниць – це точно пілотний проект, яким шведи чи хто там… мацають ринок. І не більше.

Чому саме зараз заходить ІКЕА, чому саме зараз на думку глашатая президента Ірини Геращенко стало менше корупції?

Пояснення не в тому, що вже не беруть хабарів, а в тому, що українські гроші ця компашка реформаторів знецінила.

В тому, що тепер за 1 000 доларів ІКЕА в Україні може найняти цілий штат людей, що за жалюгідні 2000 доларів можна платити оренду, що люди тут коштують дешевше, ніж при будь-якій іншій владі. Та й побудувати дитячий майданчик чи дорогу, яку попросять чиновники, коштує вже не мільйон, а якихось 200 000 доларів.

Як там в народі, була б ІКЕА, а на що попросити – знайдеться. Ви краще корупцію справді подолайте, а потім ІКЕА прикривайтеся.

Ален Бобров Ален Бобров , Журналист
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram