ГоловнаСвіт

В аеропорту Афін 17 українських туристів помістили в ізолятор через заборону на в'їзд (оновлено)

Євросоюз з 1 липня відкрив зовнішні кордони для 15 країн, але Україна до цього переліку не потрапила.

В аеропорту Афін 17 українських туристів помістили в ізолятор через заборону на в'їзд (оновлено)
Аэропорт в Афинах
Фото: EPA/UPG

У Греції в зв'язку з діючими обмеженнями, введеними через пандемію коронавірусу, не пропустили групу з 17 українських громадян. Про це повідомив директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Сергій Погорельцев, пише РБК-Україна

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що в аеропорту Афін затримали 17 українців, які прибули рейсом з Києва.

За словами одного з пасажирів, їх в автозаку відвезли в поліцейський ізолятор на території аеропорту, і розмістили в камерах, в тому числі дітей.

"Наших громадян не затримали. Їх не пропустили в країну в зв'язку з діючими обмеженнями. Консул купив води, засоби гігієни і відвіз громадянам. Від грецької влади отримано відповідний дозвіл на відвідування", - повідомив Погорельцев.

За його словами, посольство України в Греції почало займатися українцями після того, як стало відомо про інцидент. Завтра в МЗС обіцяють надати розгорнутий коментар з цього приводу.

"Зараз можу порадити всім нашим громадянам, які мають намір подорожувати в цей непростий, з точки зору епідеміологічної ситуації, період планувати свої поїздки виключно після отримання з офіційних джерел актуальної інформації про можливості / порядок в'їзду в ту чи іншу іноземну країну", - резюмував Погорельцев.

Оновлення 17:05. Консули України співпрацюють з державними структурами Греції, щоб до 17 українців, яких зупинили в аеропорту Афін, не застосовували процедуру "депортації". Про це повідомляється на сторінці Посольства України в Грецькій Республіці в facebook.

Дипустанова закликала українців уважно вивчати інформацію про режим в'їзду в інші країни.

"Вся інформація про відсутність дозволу українцям на в'їзд до Греції розміщена на мапі МЗС України, сайті і Фейсбуці Посольства. На жаль, це не перший випадок, коли згадані авіакомпанії беруть на борт громадян України на рейси в Афіни, незважаючи на збереження обмежувальних заходів щодо в'їзду в Грецію", - повідомили в посольстві.

Українці прибули до Греції рейсами Wizzair і Ryanair.

У Держприкордонслужбі України в той же час заявили, що у них не було підстав забороняти виліт 17 громадянам.

"Прикордонники діють відповідно до законодавства. Якщо у людини документи в нормі, то прикордонники її пропускають", - повідомили в пресслужбі відомства, передає ВВС Україна.

Одна з пасажирок опублікувала фото ізолятора, в якому містять українців.

Оновлення 20:17. Повернення затриманих в Афінах українських громадян планується 6 і 7 липня, інформує посольство України у Грецькій республіці.

"Повернення наших громадян додому можливо першими зворотними рейсами "Афіни - Київ": Wizzair - 07.07 о 21:55, Ryanair - 06.07 (щодо точного часу рейсу очікується підтвердження)", - йдеться у повідомленні на сторінці посольства у фейсбуці.

Зазначається, що вночі 4 липня після отримання звернення на "гарячу лінію" посольства щодо 17 громадян України, які не були пропущені в аеропорту після прибуття до Греції рейсами Wizzair і Ryanair, консул України негайно вийшов з ними на контакт.

Посадова особа посольства вранці у неділю прибула у поліцейську дільницю і доставила питну воду та засоби особистої гігієни громадянам України.

Завдяки проведеній роботі з поліцією українцям було дозволено додатково купувати напої та їжу на території поліцейської дільниці аеропорту.

Консули України зараз співпрацюють з відповідними державними структурами Греції для того, щоб до зазначених громадян України, які віднесені до категорії "небажані", не застосовувалася процедура депортації.

МЗС звертає увагу громадян України на необхідність уважного вивчення інформації про режим в'їзду в Грецію.

Зазначається, що це не перший випадок, коли авіакомпанії беруть на борт громадян України на рейси в Афіни попри збереження обмежувальних заходів на в'їзді у Грецію.

Нагадаємо, Євросоюз з 1 липня відкрив зовнішні кордони для 15 країн. Україна до цього переліку не потрапила. 

Заборону на в'їзд в ЄС введено ще в середині березня через пандемію коронавірусу. 5 червня Євросоюз продовжив її.

З України до країн ЄС можуть потрапити тільки ті, хто перебуває там на законних підставах, а не за туристичними візами. Це дипломати, працівники з робочою візою, студенти, сезонні робітники. Також право відкривати кордони для третіх країн є у кожного окремого члена ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram