ГоловнаСвіт

Іран погодився виплатити компенсації сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ

Сума та строки наразі не розголошуються.

Іран погодився виплатити компенсації сім'ям загиблих у катастрофі літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Іран згоден виплатити компенсацію сім'ям загиблих під час катастрофи українського літака "МАУ". Про це в інтерв'ю шведському інформагентству ТТ повідомила міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде, передає "Голос Америки".

"Ми підписали угоду про те, що ми з Іраном проведемо переговори про компенсації найближчим родичам жертв", - сказала Лінде.

Суму компенсацій і терміни виплат вона не назвала. Серед загиблих було 11 українців, 57 громадян Канади, 17 жителів Швеції, 4 громадяни Афганістану і 4 британці.

Нагадаємо, що літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, в тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Спочатку Іран намагався спростовувати свою причетність, але через три дні після катастрофи визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

У січні глава відділу розслідування інцидентів Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаєфар підтвердив, що "чорні ящики" зі збитого українського літака передадуть до Києва.

Однак пізніше влада Ірану заявила, що Тегеран може передати "чорні ящики" збитого літака МАУ Україні або іншій державі, якщо не зможе їх розшифрувати.

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном наполягали на тому, щоб Іран передав бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

У квітні іранський депутат, член комісії з питань законодавства і юстиції парламенту Хассан Норузі заявив, що за збиття українського пасажирського літака МАУ під Тегераном нікого не заарештовували, що суперечить офіційним заявам влади країни.

Крім цього, збиття цивільного авіалайнера військовими він назвав "хорошим виконанням обов'язків". МЗС країни спростувало це повідомлення. МЗС Ірану офіційно спростувало його заяви.

29 червня військовий прокурор Тегерана Голамаббас Торкі заявив, що Іран відправив до Франції "чорні ящики" збитого літака МАУ. За його словами, іранські експерти не змогли придбати необхідне обладнання через санкції з боку Сполучених Штатів Америки.

Франція направила Україні запрошення приєднатися до розшифровки "чорних ящиків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram