ГоловнаСвіт

У Туреччині почався заочний процес над 20 підозрюваними у вбивстві журналіста Хашоггі

Серед них - двоє колишніх головних помічників спадкоємного принца Саудівської Аравії.

У Туреччині почався заочний процес над 20 підозрюваними у вбивстві журналіста Хашоггі
Джамал Хашогги
Фото: Metafora Production

У Туреччині почався заочний судовий процес над 20 громадянами Саудівської Аравії, яких підозрюють в убивстві журналіста Джамала Хашоггі

Серед тих, кого судять, двоє колишніх головних помічників спадкоємного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бен Салмана. Про це пише BBC.

Турецька прокуратура звинувачує колишнього заступника голови саудівської розвідки Ахмеда аль-Асіра і радника з питань ЗМІ королівського суду Сауда аль-Кахтані в тому, що вони керували операцією і дали команду до вбивства.

Решту 18 обвинувачених звинувачують у задушенні Хашоггі, останки якого не були знайдені. Турецькі офіційні особи кажуть, що його тіло було розчленоване і вивезене на невідому ділянку.

Раніше Саудівська Аравія провела окремий судовий розгляд з приводу вбивства, яке різко розкритикували як незавершене. У грудні суд засудив п'ятьох людей до смертної кари і трьох до в'язниці, але суд був закритим і обвинувачених не назвали.

Влада Саудівської Аравії спочатку заперечувала будь-яку причетність до цієї справи, але пізніше назвала її "шахрайською операцією".

Суд у Стамбулі послідував за міжнародним протестом з приводу вбивства, яке кинуло тінь на репутацію принца.

Нагадаємо, 59-річний оглядач американської газети Washington Post Джамаль Хашоггі, що проживає в США, зник 2 жовтня 2018 року після того, як увійшов у консульство Саудівської Аравії в Стамбулі, щоб оформити документи, необхідні для вступу в шлюб.

Турецька влада заявила, що журналіста жорстоко вбили в консульстві. Місцева генпрокуратура за підсумками розслідування дійшла висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства. Його задушили відразу після того, як він увійшов у будівлю дипмісії. Після вбивства тіло журналіста було розчленоване і знищене.

Саудівська влада заперечувала звинувачення і стверджувала, що Хашоггі покинув будівлю через чорний хід і що його вихід просто не потрапив на камери відеоспостереження. Однак під сильним тиском світової спільноти Саудівська Аравія визнала, що Хашоггі вбили.

США ввели санкції проти 17 громадян Саудівської Аравії у зв'язку з убивством Хашоггі.

23 грудня в Саудівській Аравії п'ятьох обвинувачених у вбивстві журналіста Джамаля Хашоггі засудили до смертної кари. Імена засуджених не називають. Але відзначають, що радникові короля Сауда Кахтані, який також був під слідством, звинувачення не пред'являли, відтак його звільнили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram