ГоловнаСвіт

Годжес: рішення США про виведення військових з Німеччини - подарунок Росії

Наразі не відомо, чи передислокуються військовослужбовці в Польщу.

Годжес: рішення США про виведення військових з Німеччини - подарунок Росії
Генерал армии США Бен Ходжес
Фото: BELVPO.COM

Рішення керівництва США про виведення 9500 американських військових з Німеччини - велика помилка, яка зіграє на руку Росії.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив генерал-лейтенант, екскомандувач Збройними силами США в Європі Бен Годжес.

"Я сподіваюся, що виведення американських військовослужбовців з Німеччини не відбудеться, адже це буде величезною помилкою. Це буде сигналом для Кремля, що Сполучені Штати скорочують свої реальні можливості в Європі. А Росія, не зробивши нічого хорошого, отримає в дар 30-процентне скорочення можливостей США в Німеччині. Це - сигнал, і він не дуже хороший", - сказав він.

Водночас, відзначає офіцер, наразі не відомо, в яку саме країну перекинуть американських військовослужбовців.

"Ми досі не знаємо, куди направляються ці 9500 осіб. Можливо, деякі передислокуються в Польщу. Ми не знаємо цього напевно, тому що навіть сюди, в штаб-квартиру в Європі, не було надіслано фінального наказу", - сказав Годжес.

На його думку, рішення про виведення американських військових з Німеччини не має нічого спільного з протидією Росії або іншим країнам, воно базується винятково на внутрішніх тертях у США. Генерал сподівається, що цю ініціативу буде скасовано.

"Нинішнє рішення - чисто політичний розрахунок, заснований на внутрішньополітичних тертях. У цьому немає стратегічного наміру з точки зору протидії Росії або Китаю, посилення НАТО. Тому я сподіваюся, що процес виведення військ сповільнять або взагалі змінять рішення", - сказав генерал.

Нагадаємо, наприкінці червня повідомляли, що американських військових з Німеччини перекинуть у Східну Європу. Ці зміни, за словами представників Пентагону, служитимуть однозначним попередженням російському президентові Володимиру Путіну, чиї військові амбіції були підтверджені анексією українського Криму в 2014 році.

У яку саме з європейських країн можуть перекинути військових з Німеччини, не уточнювали, але президент США Дональд Трамп, зустрічаючись з польським президентом Анджеєм Дудою, говорив про американську присутність у Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram