ГоловнаСвіт

Годжес: якщо Росія атакує південь України, Зеленському необхідно буде реагувати, а українцям - боротися

Американський офіцер вважає, що українському керівництву слід звернути особливу увагу на Одеський порт.

Годжес: якщо Росія атакує південь України, Зеленському необхідно буде реагувати, а українцям - боротися
Бен Ходжес
Фото: delfi.ee

Володимиру Зеленському доведеться реагувати на агресивні дії Росії, якщо та захоче напасти на Україну, захопивши її південь восени 2020 року.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив генерал-лейтенант, екскомандувач Збройних сил США в Європі Бен Годжес.

"Думаю, що президент України щиро хотів би бачити завершення цього конфлікту. Але якщо Кремль допустить або ініціює агресивні дії, він (Володимир Зеленський, - LB.ua) повинен буде на це реагувати, а Україні доведеться боротися. Адже мова йде про суверенітет країни. І я сподівався б, що вони все ж дадуть належний опір", - сказав він.

За словами американського офіцера, зараз в Україні сконцентровано багато російських грошей. Він вважає, що капітал багатьох українських олігархів пов'язаний з російським компаніями. А це, як вказує генерал, створює вразливості і призводить до дезінформаційних атак.

"Хоробрість, мужність юнаків і дівчат з українських збройних сил зраджені кількома людьми, які ставлять свої егоїстичні інтереси вище від національних. Це створює вразливість, призводить до дезінформації. Цей фактор використовують росіяни для того, щоб українці втратили довіру до свого уряду, до інститутів влади, одне одного", - зазначив він.

У той самий час Годжес закликає українське керівництво поглянути на дію російського капіталу в Одеській області, а саме - в Одеському порту.

"Я приділяв би пильну увагу тому, як гроші заходять і виходять з Одеси. Я думаю, що у вас є кілька російських компаній, які фактично керують вашим стратегічним портом", - додав він.

Нагадаємо, на думку Годжеса, Росія бачить своєю кінцевою метою в Україні не тільки Херсон, наступний крок - це окупація Одеси. Це допоможе Москві не просто ізолювати Україну від Чорного моря, а й дасть повний контроль над північною частиною водойми, починаючи від Придністров'я і аж до Азовського моря.

При цьому, вважає американський генерал, Захід на агресію РФ може не відреагувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram