ГоловнаСвіт

Кулеба розповів про міжнародну допомогу постраждалим від повені населеним пунктам на заході України

Серед тих, хто допоміг, - Італія, Молдова, Словаччина.

Кулеба розповів про міжнародну допомогу постраждалим від повені населеним пунктам на заході України
Фото: Управління ДСНС України в Івано-Франківській області

Через руйнівні наслідки негоди на заході України голова Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба доручив українським посольствам і міжнародним організаціям звернутися до Євросоюзу, НАТО і до держав-партнерів з проханням про термінову підтримку в боротьбі зі стихійним лихом.

Євросоюз практично негайно активував для України механізм цивільного захисту, а низка країн відреагувала і поза ним, повідомив Кулеба на своїй сторінці в Facebook.

"Особливі почуття викликали два літаки Військово-повітряних сил Италии, які приземлилися цього тижня у Львові з гуманітарним вантажем. У важкому для обох країн 2020 році дружба Італії та України пройшла випробування вірусом і водою", - зазначив міністр закордонних справ.

Так, уряд Італії для Івано-Франківської області надіслав пожежні рукави, захисні каски, гідрокостюми, бензопили, каркасні намети, мотопомпи та інші необхідні предмети допомоги на загальну суму майже 360 тис. євро.

Молдова для Чернівців надіслала бензопили, генератори, мотопомпи, мішки для зміцнення берегів на суму 50 тис. гривень.

США для ліквідації наслідків повені виділили 100 000 доларів. Ізраїль закупив 25 тис. пляшок питної води, намети та спальники. Їх доставили в Івано-Франківську область.

Угорщина під час візиту голови МЗС Петера Сіярто до Києва публічно підтримала ідею задіяти для ремонту багатонаціональний інженерний батальйон "Тиса".

Словаччина в рамках Механізму цивільного захисту ЄС миттєво повідомила про готовність передати ДСНС України обладнання для ліквідації повені на загальну суму 80 тис. євро.

"Швеція - вчора пізно ввечері в Івано-Франківську область прибули шведські фахівці, зокрема надіслано 1,2 км бар'єру від повеней, 250 шлангів", - додав Кулеба.

Данія 3 липня відправила до Львова допомогу для українських рятувальників.

Нагадаємо, червнева повінь на заході України в 2020 році перевищила за масштабами повінь 2008 року, яку вважали найсильнішою за півстоліття. На піку повені 28 липня 2008 року були підтоплені понад 40 тисяч будинків і 33 тисяч га сільгоспугідь. Були пошкоджено сотні мостів, розмито 680 км доріг. Збитки оцінювали на суму 3-4 млрд гривень.

У результаті нинішньої повені було підтоплено 10 тисяч будинків. Загинули три людини.

Станом на 3 липня підтопленими внаслідок негоди залишаються 11 населених пунктів на заході України. Сім з них - у Чернівецькій, два в Тернопільській і два у Львівській областях. 

Кабмін виділив 754 млн гривень для проведення заходів з ліквідації наслідків підтоплень у західних областях. Ці кошти, в тому числі, підуть на компенсації сім'ям загиблих від негоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram