ГоловнаСвіт

Суд Молдови визнав неконституційними високі штрафи за порушення карантину

Для визначення розміру штрафу необхідно використовувати ст. 34 Кодексу про правопорушення, згідно з якою штрафи для фізосіб повинні бути в межах від 1 до 500 умовних одиниць.

Суд Молдови визнав неконституційними високі штрафи за порушення карантину
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Молдови визнав таким, що суперечить конституції штраф у розмірі від 22,5 тис. леїв (35 тис. гривень) за порушення карантину під час епідемії коронавірусу.

Про це повідомляє NewsMaker з посиланням на главу КС Молдови Домніка Маноле.

"Конституційний суд 30 червня визнав таким, що суперечить Конституції положення Кодексу про правопорушення, згідно з якими за порушення режиму карантину в Молдові передбачений штраф від 22,5 тис. леїв", – йдеться в повідомленні.

КС вирішив, що для визначення розміру штрафів повинна застосовуватися стаття 34 Кодексу про правопорушення, згідно з якою стягнення для фізичних осіб не можуть перевищувати 2,5 тис. леїв (3900 тис. грн). Рішення КС є остаточним і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, з 16 травня по 30 червня в Молдові ввели надзвичайний стан. Громадяни зобов'язані носити маски в громадських приміщеннях, дотримуючись дистанції. Також заборонено збиратися в громадських місцях групами більш як троє осіб. У країні закриті дитячі майданчики, басейни й розважальні заклади.

Також є заборона на міжнародне автобусне і авіасполучення, а в громадському транспорті залишається заборона на перевезення стоячих пасажирів. Крім того, у вихідні громадський транспорт не курсуватиме. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram