ГоловнаСвіт

Кулеба пояснив, чому Україна не вимагатиме в РФ грошей за захоплення Криму

Держава дотримується позиції, що окупація незаконна і тимчасова.

Кулеба пояснив, чому Україна не вимагатиме в РФ грошей за захоплення Криму
Фото: надано Дмитром Кулебою

Україна вважає незаконною тимчасову окупацію Криму і не проситиме за неї компенсацію. Про це в інтерв'ю "Крим. Реалії" повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"А ви хочете, щоб ми визнали незаконну окупацію, попросили собі компенсацію за це? Або як? Типу - заплатіть гроші - і все буде нормально? Ні! Стратегія зовсім інша. Ми так і говоримо, що відбувається тимчасова незаконна окупація. Підкреслюючи, що це тимчасове явище, воно незаконне і що це окупація за міжнародним правом", - пояснив він.

Кулеба підкреслив, що українські компанії в Криму мають право судитися.

"Для нас дуже важливо, щоб у судових процесах жодним чином не визнавалася юрисдикція Російської Федерації в (більш) широкому статусі, ніж статус держави-окупанта. Але наше ключове завдання, моє ключове завдання як представника МЗС - це тримати оцю рамку: тимчасова незаконна окупація", - повідомив міністр закордонних справ.

Нагадаємо, що в травні Кулеба заявив, що в Україні розробляють концепцію повернення окупованого Російською Федерацією Криму під контроль української влади. Він також зазначив, що Україна готова "до широких компромісів" у питанні повернення під свій контроль окупованих територій Донбасу і Криму. Зокрема, влада готова обговорити питання особливого статусу цих територій у межах України.

Пізніше він підкреслив, що зміни в російській конституції, які повинні зафіксувати "непорушність кордонів РФ", не зможуть перешкодити деокупації Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram