ГоловнаСвіт

У Грузії змінили виборчу систему, скоротивши кількість мажоритарників

Вибори пройдуть за формулою 120/30.

У Грузії змінили виборчу систему, скоротивши кількість мажоритарників
Фото: EPA/UPG

Парламент Грузії в понеділок вніс поправки до конституції про зміну виборчої системи до виборів 2020 року.

Як повідомляють "Новини-Грузія", новий склад парламенту оберуть за змішаною системою - 120 депутатів за списками, а 30 - за мажоритаркою. Раніше мажоритарних мандатів у парламенті було цілих 73, а спискових - 77.

Прохідний бар'єр для партій знижено до 1%. При цьому партія, що набрала менш як 40% голосів виборців за пропорційною системою, не матиме права на самостійне формування уряду.

Грузинська опозиція, яка домагалася максимального скорочення числа мажоритарних депутатів, в голосуванні участі не брала. Фракції "Європейська Грузія" і "Єдиний національний рух" бойкотували поправки, тому що влада всупереч обіцянкам досі не випустила на свободу бізнесмена Георгія Руруа, одного зі спонсорів опозиційної телекомпанії "Мтаварі архі".

Рік тому 24 червня 2019 року, на тлі протестних виступів опозиції правляча партія "Грузинська мрія" і особисто її лідер Бідзіна Іванішвілі пообіцяли відмовитися від мажоритарних виборів до парламенту вже в 2020 році і провести вибори за виключно пропорційну виборчу систему. Через кілька місяців партія порушила свою обіцянку і провалила конституційні поправки.

У березні 2020 року влада і опозиція Грузії за посередництва посольства США і представництва Євросоюзу змогли досягти компромісної угоди про скорочення мажоритарки. Частиною цієї угоди також було припинення політичних переслідувань і звільнення політичних в'язнів, в тому числі Руруа.

Вибори в парламент Грузії пройдуть 31 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram