ГоловнаСвіт

На півночі Європи зафіксували підвищений рівень радіації

Джерело викидів радіації може бути на заході Росії.

У деяких частинах Швеції, Фінляндії, Норвегії і Росії зафіксовано підвищений рівень радіації. Про це у неділю, 28 червня, повідомило агентство AFP з посиланням на Організацію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (CTBTO).

На карті, поширеній цією організацією, радіоактивна пляма охоплює південну третину Швеції, південну половину Фінляндії, Естонії, Латвії, а також північний захід Росії, у тому числі Санкт-Петербург. У CTBTO зазначили, що такий рівень радіації не є небезпечним для людини.

Виконавчий секретар CTBTO Лассіно Зебро зазначив, що з високою часткою ймовірності зареєстровані викиди радіації мають цивільне походження.

За даними Національного інституту здоров'я і навколишнього середовища Нідерландів, джерело викидів радіації знаходиться на заході Росії. У свою чергу російський концерн Росенергоатом спростував ймовірність НП на АЕС.

Як повідомляє "Делфі", естонські станції виявили у повітрі ізотопи цезію (Cs-137 і Cs-134), кобальту (Co-60) і рутенію (Ru-103) у дуже малих кількостях. Вони не становлять небезпеки для здоров'я людини.

В Естонії впевнені, що збільшення рівня радіоактивності, безумовно, є антропогенним.

"З різних країн надійшла інформація про незначне збільшення фону радіоактивних ізотопів у північно-східній Європі. Хоча цей рівень не становить загрози для здоров'я людини, з точки зору міжнародної безпеки та всіх нас важливо визначити, що стоїть за цим зростанням", - заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

За даними фінського Центру ядерної та радіаційної безпеки, виявлена радіація утворилася не в результаті вибуху. Його директор Піа Вестербакка впевнений, що причин для занепокоєння немає.

На питання, чи може Росія бути джерелом, він відповів з обережністю.

"Розслідування досі триває. Так, вітер дув зі сходу. Але зараз ми чекаємо додаткової інформації, наприклад, про те, як оберталися повітряні потоки. Радіоактивні ізотопи також помітили у Швеції і Норвегії. На цьому етапі ми не можемо стверджувати, що радіація прийшла з Росії", - цитує Вестербакку Yle.fi.

Нагадаємо, що влітку 2019 року на півночі Європи зафіксували підвищений рівень радіації через вибух ядерного ракетного двигуна на російському полігоні.

Восени 2017 року над Європою утворилася радіоактивна хмара через виток на російському заводі "Маяк".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram