ГоловнаСвіт

Американських військових із Німеччини перекинуть у Східну Європу як сигнал Путіну, – AFP

Йдеться про 9,5 тис. військовослужбовців.

Американських військових із Німеччини перекинуть у Східну Європу як сигнал Путіну, – AFP
Фото: EPA/UPG

Міністр оборони Марк Еспер у понеділок представить президенту США Дональду Трампу варіанти виведення тисяч американських військовослужбовців із Німеччини, багато з яких перекинуть в Східну Європу. Про це пише Голос Америки з посиланням на агентство AFP.

За словами двох високопоставлених представників Пентагону, план передбачає скорочення постійної присутності американських військ у Німеччині на 9,5 тис. осіб до 25 тисяч військовослужбовців.

Деякі з цих 9,5 тис. військовослужбовців повернуться до США, а інших переведуть у країни Східної Європи.

Ці зміни, за словами представників Пентагону, служитимуть однозначним попередженням російському президенту Володимиру Путіну, чиї військові амбіції були підтверджені анексією українського Криму у 2014 році.

Співрозмовники агентства не уточнили, у яку саме з європейських країн можуть перекинути військових із Німеччини, однак президент Дональд Трамп, зустрічаючись у середу з польським президентом Анджеєм Дудою, говорив про американську присутність в Польщі.

Раніше, у моменти загострення відносин із Москвою, Північноатлантичний альянс перекидав війська в близькі до Росії країни тільки тимчасово.

Але тепер США бачать в анексії Криму і конфлікті на сході України можливість звільнитися від колишніх зобов'язань, пише AFP.

Також одне із джерел у Пентагоні повідомило, що перекидання військовослужбовців проводитиметься на основі двосторонніх угод між США і країнами-партнерами, а не під егідою НАТО.

За словами одного зі співрозмовників AFP, нова можлива система ротації забезпечує більшу гнучкість і високий рівень непередбачуваності, що робить її серйозним сигналом для Росії.

Нагадаємо, на початку червня стало відомо, що Трамп має намір скоротити чисельність американського військового контингенту, який знаходиться в Німеччині. Президент США наказав Пентагону зменшити їхню кількість із 34,5 тис. до 25 тис. Крім того, він розпорядився обмежити число американських військовослужбовців, які перебувають у Німеччині, до 25 тис. осіб замість допустимих зараз 52 тис.

У Німеччині на можливе виведення американських військ відреагували негативно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram