ГоловнаСвіт

Принстонський університет визнав Вудро Вільсона расистом і перейменував школу його імені

Видатного президента визнали поганим прикладом для наслідування.

Принстонський університет визнав Вудро Вільсона расистом і перейменував школу його імені
Вудро Вильсон
Фото: Изображение из Библиотеки Конгресса США

Рада піклувальників Принстонського університету вирішила перейменувати Школу громадських і міжнародних відносин імені Вудро Вільсона. Тепер вона називатиметься просто Принстонською школою громадських і міжнародних відносин.

На сайті університету йдеться, що такий винятковий крок пов'язаний з "расистським мисленням і політикою" 28-го президента США (1913-1921).

Студенти Принстона ще кілька років тому звертали увагу на те, що Вільсон, на їхню думку, був расистом, але університет тоді не став відмовлятися від імені президента.

Однак нещодавні расові протести у США змусили керівництво Принстона переглянути своє рішення.

"Якби перед нами стояло питання порівняти досягнення Вільсона з його невдачами, члени Принстонської спільноти могли б прийти до різних думок. Але ми вважаємо, що нинішні часи ставлять перед університетом інше питання. Використання імені політичного лідера для школи громадської політики неминуче передбачає, що він є прикладом для тих, хто вчиться у ній. Тому ми повинні запитати: чи припустимо, щоб школа громадської політики Принстона носила ім'я расиста", - йдеться в повідомленні.

Рада піклувальників дійшла висновку, що використання імені Вудро Вільсона не збігається з цінностями університету.

Нагадаємо, що Вудро Вільсон вважається одним з кращих президентів США. В останньому рейтингу видання C-SPAN він займає 11 місце перед Бараком Обамою, а у 2000-му році його взагалі ставили на шосте місце перед Томасом Джефферсоном і Джоном Кеннеді.

Вільсон був президентом США у роки Першої світової війни. Саме він ухвалював рішення про участь США у війні, а потім брав участь у мирних переговорах і був засновником Ліги Націй, попередника ООН.

У 1919 році Вудро Вільсон отримав Нобелівську премію миру.

Вільсон вчився у Принстоні, а у 1902-1910 роках був його президентом і сприяв створенню нинішнього авторитету цього університету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram