ГоловнаСвіт

Іран офіційно погодився передати Франції самописці збитого українського літака

Технічні роботи планується розпочати 20 липня.

Іран офіційно погодився передати Франції самописці збитого українського літака
Фото: EPA/UPG

Іран погодився передати до Франції бортові самописці збитого в січні над Тегераном Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні лінії України".

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Щойно на Раді ІКАО представники Ірану погодилися передати до Франції для розшифрування бортові самописці літака рейсу PS752. Це стало можливим завдяки послідовному тиску українського уряду та їхніх колег з інших країн", - написав Єнін на своїй сторінці у facebook.

Такожу Бюро з розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації Франції (BEA) повідомили, що Іран офіційно звернувся за технічною допомогою для розшифрування самописців.

Зазначається, що технічні роботи планується розпочати 20 липня.

Раніше міністр закордонних справ Ірану заявляв, що Україна досі не призначила делегацію для проведення переговорів, хоча 19 червня президент Володимир Зеленський затвердив склад цієї делегації.

У повідомленні іранського МЗС зазначалося, що затримка з розшифруванням "чорних скриньок" спричинена пандемією коронавірусу і припиненням міжнародних перельотів.

Літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії МАУ розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб із семи країн, зокрема 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

У січні глава відділу розслідування інцидентів Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайефар підтвердив, що "чорні скриньки" зі збитого українського літака передадуть до Києва.

Однак пізніше влада Ірану заявила, що Тегеран може передати "чорні скриньки" збитого літака МАУ Україні або іншій державі, якщо не зможе їх розшифрувати

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном наполягали на тому, щоб Іран передав бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Після цього міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не буде розпочинати розшифрування "чорних скриньок" літака Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", але і передавати їх урядам інших країн не буде

25 січня глава міністерства закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф повідомив, що винний у катастрофі літака МАУ поблизу Тегерана перебуває у в'язниці.

Україна неодноразово зверталася до Ірану з проханням передати на розшифрування "чорні скриньки". 2 березня на той момент генпрокурор України Руслан Рябошапка заявив, що комунікація з правоохоронними органами Ірану щодо катастрофи літака української авіакомпанії "МАУ" відновлена, проте через епідемію коронавірусу консультації відклали.

У червні влада Ірану спрямувала офіційний запит в Бюро з розслідування авіакатастроф (BEA) Франції. Вони попросили допомогти з розшифруванням "чорних скриньок" збитого авіалайнера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram