ГоловнаСвіт

У Гаазі поновлюються слухання у справі МН-17

Попередній етап слухань пройшов з 8 по 10 червня.

У Гаазі поновлюються слухання у справі МН-17
Коллегия судей в разбирательстве относительно трагедии MH17
Фото: Ирина Сомер

У Гаазі в понеділок поновлюються слухання в рамках судового процесу в справі про збитий у небі над Донбасом літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Попередній етап слухань пройшов з 8 по 10 червня. На ньому сторони повідомили про виконану роботу й зібрану інформацію. Тепер у суді продовжать підготовку до початку розгляду справи по суті.

Раніше нідерландська прокуратура висловила надію, що окружний суд Гааги зможе восени приступити до розгляду справи по суті. "Сторона звинувачення хотіла б, щоби розгляд справи по суті стартував восени – у жовтні або листопаді", – йдеться в опублікованому судом повідомленні за підсумками слухань з минулого тижня.

При цьому в прокуратурі вважають, що якщо захист не буде готовий до осені, то можна спочатку приступити до слухань із приводу тих обвинувачених, які вирішили, що вони не будуть представлені в суді адвокатами.

Також прокуратура сподівається, що до 22 червня 2020 рік сторона захисту повідомить про те, яка додаткова інформація їй потрібна для підготовки до подальших слухань.

Захист же, зі свого боку, "закликав бути терплячими" й попередив, що до 22 червня 2020 роки не встигне передати всі свої запити. Також він не в змозі визначити, коли може бути готовий приступити до розгляду справи по суті.

Спочатку слухання були перервані в березні через спалах коронавірусу у світі. Тоді в Нідерландах оголосили, що слухатимуть в судах тільки термінові справи, а розгляд справи про катастрофу літака авіакомпанії Malaysia Airlines в Україні відклали до літа.

Розгляд ведеться стосовно чотирьох громадян Росії й України, які, як стверджують прокурори, були причетні до трагедії.

Нагадаємо, літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі, 298 осіб, які були на борту, загинули.

Розслідування причин катастрофи веде спільна слідча група (JIT, ССГ), у яку входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії й Малайзії. У вересні 2016 року ССГ оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною зі ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Бука". За даними ССГ, це ракетна установка російської 53-й зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Усі вони, як повідомлялося, у суд не з'явилися. Пулатов на цей момент – єдиний фігурант справи, який відправив на слухання своїх адвокатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram