ГоловнаСвіт

Приєднання балтійських країн до СРСР Путін назвав законним

Російський президент написав статтю про Другу світову для американського журналу.

Приєднання балтійських країн до СРСР Путін назвав законним
Фото: kremlin.ru

У четвер, 18 червня, американський політичний журнал The National Interest опублікував статтю президента РФ Володимира Путіна про Другу світову війну, яку він обіцяв написати до 75-річного ювілею Перемоги над фашистською Німеччиною.

Стаття називається Vladimir Putin: The Real Lessons of the 75th Anniversary of World War II (Володимир Путін: Реальні уроки 75-ї річниці Другої світової війни).

Путін назвав приєднання балтійських країн до СРСР за пактом Молотова - Ріббентропа відповідним міжнародному праву.

"Восени 1939 року Радянський Союз, переслідуючи свої стратегічні, військові та оборонні цілі, почав процес об'єднання Латвії, Литви та Естонії. Їхній вступ до СРСР здійснювався на договірній основі, за згодою виборних органів влади. Це відповідало міжнародному та державному праву того часу", – написав президент Росії.

За його словами, балтійські республіки в складі СРСР зберегли свої державні органи управління, свою мову та мали своє представництво у вищих державних структурах Радянського Союзу. При цьому, написав Путін, у вересні 1939 року в Радянського Союзу була можливість "перенести західні кордони ще далі на захід, аж до Варшави". Керівництво СРСР, проте, вирішило цього не робити.

Зараз значна частина світової громадськості вважає цей період історії Прибалтики радянською окупацією.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 Росія також почала суперечка про відповідальність СРСР за початок Другої світової війни.

19 грудня Путін під час пресконференції заявив, що СРСР не окупував Польщу у вересні 1939 року, а "ввів свої війська в країну, яка була дезінтегрована, а влада вже не контролювала ситуацію". Також Путін висловив думку, що Польща сама була агресором, коли восени 1938 захопила частину Чехословаччини.

У відповідь прем'єр Польщі Матеуш Моравецкій заявив, що Путін свідомо намагається оббрехати Польщу. Політик підкреслив, що СРСР на початку Другої світової війни був агресором, а Сталін – союзником Гітлера.

У січня 2020 Росія спробувала оскаржити дату народження Естонської держави. 30 січня посольство Росії в Естонії опублікувало коментар офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової у зв'язку зі святкуванням 100-річчя Тартуського мирного договору між РРФСР і Естонією.

У ньому вона заявила, що Естонія як держава, що існувала в період з 1918 по 1940 рік, втратила статус суб'єкта міжнародного права з огляду на входження до складу СРСР, а Тартуський договір втратив силу, оскільки обидві сторони, які його підписали, виявилися в складі одного суб'єкта міжнародного права – СРСР.

У відповідь президент Керсті Кальюлайд заявила, що Естонія не вступала в Радянський Союз, її окупували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram