ГоловнаСвіт

Російський дипломат в ООН опублікував фото вбитої в Уссурійську дівчинки, назвавши її "жертвою обстрілу ЗСУ"

На фейк вказав спікер Постійного представництва України при ООН Ніколенко.

Російський дипломат в ООН опублікував фото вбитої в Уссурійську дівчинки, назвавши її "жертвою обстрілу ЗСУ"
Фото: Media Confidential

Заступник постійного представника Росії при ООН у Женеві Олександр Алімов розмістив у своєму мікроблозі Twitter пост про те, що на Донбасі "в результаті обстрілів українських сил загинула дитина". При цьому він прикріпив фото дівчинки, убитої сім років тому в російському Уссурійську.

Про це у своєму Twitter повідомив спікер Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Хочете знати, як народжуються російські фейки? Ось, будь ласка. Російський дипломат у Женеві розмістив фотографію дівчини, яка, за його твердженням, загинула на Донбасі від обстрілів української армії. Насправді ця дівчина на ім'я Анастасія (Луцишина, – ред.) родом з Уссурійська (Росія), яку вбив таксист у 2013 році", – написав він.

Нагадаємо, влітку 2014 року, у розпал війни на Донбасі, на російському "Первом канале" вийшов сюжет про "розіп'ятого хлопчика". У ньому жінка розповідала, як сама бачила страту маленької дитини на центральній площі Слов'янська. Історія виявилася фейком. Ведуча телеканалу Ірада Зейналова прокоментувала сюжет і заявила про те, що в журналістів "не було й немає доказів описаної у відео історії", однак це – "реальна розповідь реальної жінки". Вибачень за фейковий сюжет не було.

Пізніше актрису Галину Пишняк, яка розповідала про "розп'ятого хлопчика", помітили в Донецьку на обстріляній тролейбусній зупинці, де загинули мирні жителі.

У 2016 році в прокуратуру Берліна поскаржилися на черговий фейк "Першого каналу" про зґвалтовану мігрантами 13-річну дівчинку Лізі. Сюжет "Першого каналу" неофіційно назвали другою частиною "розіп'ятого хлопчика".

Пізніше РосЗМІ неодноразово викривали у фейкових сюжетах. Такі вкидання тривають досі. Так, у травні ЗМІ терористичного угрупування "ЛНР" поширили фейк про те, що нібито українські військові в Станиці Луганській згвалтували фотографа американського інформагентства POLARIS Дженніфер Туер Блатті. Цю інформацію фотокорка спростувала.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram