ГоловнаСвіт

Під Білим домом силовики гумовими кулями і сльозогінним газом розігнали мітинг

Адміністрація Трампа пояснила це необхідністю розчистити вулиці перед комендантською годиною.

Під Білим домом силовики гумовими кулями і сльозогінним газом розігнали мітинг
Фото: EPA/UPG

У США силовики розігнали мітинг під Білим домом за допомогою сльозогінного газу і застосування зброї з гумовими кулями, пише Reuters

В адміністрації Трампа пояснили це рішення необхідністю розчистити вулиці перед комендантською годиною.

Акції протесту та масові заворушення продовжилися і в інших місцях. Демонстранти підпалили торговий центр у Лос-Анджелесі та розграбували магазини в Нью-Йорку.

"Мери і губернатори повинні забезпечити переважну правоохоронну присутність, поки насильство не буде придушене. Якщо місто або штат відмовиться вживати заходів, необхідних для захисту життя і майна їхніх мешканців, то я розгорну військову службу Сполучених Штатів і швидко вирішу для них проблему", - заявив президент США.

В агентстві зазначили, що демонстрантів під Білим домом розігнали, щоб Трамп потрапив з нього в єпископальну церкву Святого Іоанна, де позував для фото зі своєю дочкою Іванкою і генпрокурором США Вільямом Барром.

Головуючий єпископ єпископальної церковної єпархії в Вашингтоні Мішель Каррі був серед тих, хто критикував використання Трампом історичної церкви для фотографування.

"При цьому він використовував будівлю церкви та Біблію в партизанських політичних цілях", - написав він у Twitter.

Через кілька годин після скандалів у Вашингтоні тисячі людей пройшли вулицями Брукліна, вигукуючи "Справедливість зараз!", їх підтримували деякі автомобілісти.

Телебачення показувало, як натовпи розбивають вікна і грабують розкішні магазини вздовж П'ятої авеню в Мангеттені - це тривало до 11 години вечора, тобто до комендантської години. Мер Білл де Блазіо сказав, що комендантську годину буде перенесено на 8-му годину вечора.

Крім цього, двох поліцейських збив автомобіль на демонстрації в Буффало, штат Нью-Йорк, у понеділок увечері. Невідомо, чи був інцидент навмисним. 

Нагадаємо, що афроамериканець Джордж Флойд помер 25 травня після того, як білий поліцейський упродовж майже 10 хвилин душив його коліном. 46-річний чоловік просив про допомогу, поки не втратив свідомість. Інформація про вбивство стала відома широкому загалу завдяки відеозаписам, що їх зробили перехожі. Поліцейського, який вчинив злочин, заарештували. Йому висунули звинувачення в убивстві з необережності.

Ця трагедія викликала хвилю протестів у США. Демонстрації переросли в безлади і сутички з поліцією. У багатьох містах було введено комендантську годину і залучено Національну гвардію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram