ГоловнаСвіт

Мережко пояснив зміни в ТКГ перспективою "серйозних рішень і вагомих законопроєктів" щодо Донбасу

"Участь депутатів дає певні можливості".

Мережко пояснив зміни в ТКГ перспективою "серйозних рішень і вагомих законопроєктів" щодо Донбасу
Фото: facebook/Alexandr Senko

Статус української делегації в Тристоронній контактній групі був підвищений для посилення парламентського контролю над Мінським процесом і на випадок прийняття відповідних законопроєктів.

Про це ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив заступник голови української делегації в Тристоронній контактній групі, народний депутат фракції "Слуга народу" Олександр Мережко.

"Це певне посилення парламентського контролю над цим процесом. Якщо зайде мова про прийняття серйозних рішень і вагомих законопроєктів, то тут необхідно буде створити широкий консенсус, причому за участю депутатів із різних фракцій. Участь депутатів дає певні можливості: створюються інформаційні канали, коли нардепи виступають у ролі комунікаторів, вони можуть пояснити у фракціях загальну ситуацію", – сказав він.

Нардеп також зазначив: якщо в ТКГ у Мінську будуть присутні як безпосередні учасники депутати російської Держдуми, то статус переговорів значно зросте.

"Якщо з протилежного боку столу будуть сидіти на цих переговорах російські депутати, то ми отримаємо більш високий рівень відповідальності, зросте й офіційний статус процесу, тих політичних домовленостей, які можуть бути досягнуті. Адже за окремими рішеннями нам доведеться оформляти окремі законопроєкти", – акцентував Мережко.

Водночас він підкреслив, що українська сторона під час переговорів у ТКГ наразі нічого не збирається оформляти на юридичному рівні. "Юридично поки нічого [ми не будемо приймати в рамках "Мінська"]. Поки що йде політичний процес. Юридичні питання з'являться, коли треба буде, наприклад, приймати зміни до закону, пов'язаного з особливим статусом ОРДЛО. Поки нічого такого немає", – сказав Мережко.

Представник у ТКГ окремо наголосив на важливості виконання Україною своєї частини домовленостей у Мінську. Мережко вважає, що за будь-яких обставин офіційний Київ повинен виконати повністю свої зобов'язання.

"Є певна міжнародно-політична угода. І, незалежно від того, обдурить нас Росія чи ні, ми повинні виконати один із принципів міжнародного права – принцип сумлінності. Нам слід сумлінно виконати свою частину зобов'язань. І тим самим ми покажемо всім нашим партнерам, що ми прагнемо миру, що ми зробили все можливе для виконання Мінських домовленостей", – заявив нардеп.

Нагадаємо, 28 травня ТКГ провела чергове засідання у форматі відеоконференції. Згідно з даними, наданими Офісом президента, українська сторона заявила, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можливі тільки після виведення іноземних військ, роззброєння військових формувань і отримання Україною контролю за кордоном. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram