ГоловнаСвіт

У Франції ресторани і кав'ярні відкриють з 2 червня

Французам з 2 червня дозволені поїздки по країні.

У Франції ресторани і кав'ярні відкриють з 2 червня
Фото: paris-life.info

У найбільш епідеміологічно благополучних ("зелених") зонах Франції з 2 червня дозволять відкрити ресторани і кав'ярні і знімуть ще низку обмежень.

Про це заявив прем'єр-міністр країни Едуар Філіп, передає Інтерфакс-Україна.

"Я б сказав, що результати в плані санітарному хороші (...). Новини скоріше гарні, навіть при тому, що ми продовжуємо виявляти обережність (...). Вірус ще присутній в різному ступені на всій території (Франції)", - сказав Філіп, кажучи про другу фазу виходу країни з режиму карантину.

При цьому він підкреслив, що результати боротьби проти поширення коронавірусу виявилися дещо кращими, ніж до цього часу розраховували в керівництві країни.

Виступ Філіпа транслювали французькі телеканали.

У "помаранчевих" епідеміологічно більш небезпечних зонах, повідомив прем'єр, залишаються Паризький регіон - Іль-де-Франс, заморські департаменти Гвіана і Майотта.

"Ми будемо спостерігати з особливою пильністю за департаментами регіону Іль-де-Франс, Гвіаною і Майотта, де вірус поширюється сильніше, ніж в інших місцях", - зазначив Філіп.

"У "помаранчевих" департаментах вихід з ізоляції через три тижні буде трохи більш обережним, ніж на решті території. Протягом цієї другої фази свобода знову почне ставати правилом, а заборона буде винятком", - запевнив прем'єр.

Філіп оголосив про конкретних заходах ослаблення режиму обмежень, почавши з ресторанів, кав'ярень і барів. "Це важливий сектор для нашої економіки, зайнятості, і це, треба визнати і радіти, частина нашого мистецтва жити і наша манера жити колективно", - додав він.

Ці заклади, оголосив Філіп, відкриються у всіх департаментах з 2 червня з певними часовими обмеженнями, особливо це стосується тих, які перебувають в "помаранчевих" зонах. В "помаранчевих" зонах наразі буде дозволено обслуговувати клієнтів тільки на відкритих терасах. Це означає, зокрема, що в Парижі тимчасово не можна буде попити кави або поїсти всередині закладу, а тільки на терасі.

Водночас у всіх зонах, в тому числі "помаранчевих", відкриються парки та громадські сади. Скасовується з 2 червня заборона на від'їзд від місця проживання на відстань понад 100 км без спеціального дозволу.

У "зелених" зонах 2 червня відновляться заняття в ліцеях. В "помаранчевих" ці навчальні заклади наразі залишаться закритими. Вищі навчальні заклади закриті до вересня.

Французам з 2 червня дозволені поїздки по країні. Поїздки по Євросоюзу повинні бути узгоджені на рівні ЄС, можливо, вони будуть дозволені після 15 червня. Терміни дозволу поїздок за межі Європейського Союзу поки що прогнозувати важко.

У "зелених" зонах з 2 червня дозволяється відкриття кемпінгів, дітей можна записувати в літні табори відпочинку. Парки розваг в "зелених" зонах відкриваються, але залишаються закритими до 22 червня в "помаранчевих". В "помаранчевих" департаментах поки що залишаться закритими спортивні зали.

З 2 червня відкриються всі музеї та історичні пам'ятні місця. Концертні зали відкриваються в "зелених" департаментах, а з 22 червня - в "помаранчевих". Так само йде справа з театрами. Кінозали і дискотеки всюди закриті попередньо до 22 червня.

Ще низка обмежень пом'якшується залежно від епідеміологічних зон. Захисні маски наполегливо рекомендуються владою у всіх громадських місцях. У громадському транспорті вони залишаються обов'язковими.

Прем'єр-міністр також наполегливо рекомендував людям з "групи ризику", особливо особам у віці старше 65 років, найбільш суворо дотримуватися запобіжних заходів і обмежувати, наскільки можливо, контакти з іншими людьми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram