ГоловнаСвіт

У МЗС Німеччини не виключають застосування нових санкцій до представників Росії за хакерську атаку на бундестаг

Уряд ФРН виступатиме в Брюсселі за задіяння європейського режиму кіберсанкцій.

У МЗС Німеччини не виключають застосування нових санкцій до представників Росії за хакерську атаку на бундестаг
Фото: Радио Свобода

Німеччина не виключає застосування нових санкцій відносно представників Росії за кібератаку на бундестаг. Уряд ФРН розглядає його в контексті вбивства в Тіргартені, через яке були вислані два співробітники посольства РФ, пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на представницю Міністерства закордонних справ Німеччини.

"Уряд розглядає цю справу, зокрема, з урахуванням розслідування так званої справи про вбивство в Тіргартені і залишає за собою можливість вжити подальші заходи", - повідомила представниця міністерства.

Німецькі правоохоронці підозрюють росіянина Дмитра Бадіна в хакерській атаці. За версією слідства, він як учасник хакерської групи APT28 несе відповідальність за атаку на бундестаг у квітні-травні 2015 року. У Берліні вважають, що він діяв за вказівкою російського ГРУ.

"Є вагомі докази того, що на момент атаки він належав до військової спецслужби ГРУ", - сказала представниця міністерства.

Відзначається, що Берлін звернеться до європейських структур з проханням накласти санкції на росіян, які відповідальні за кібератаки на уряд. 

"Російському послу із зазначенням на виданий генпрокуратурою 5 травня 2020 року ордер щодо російського громадянина Дмитра Бадіна було повідомлено, що уряд ФРН виступатиме в Брюсселі щодо залучення європейського режиму кіберсанкцій щодо відповідальних за напад на німецький бундестаг. Зокрема щодо пана Бадіна", - сказала представниця міністерства ФРН.

Нагадаємо, що хакерська атака на комп'ютерну систему парламенту стала на той час найбільшим таким злочином в Німеччині. У квітні 2015 року хакерам вдалося проникнути у внутрішні мережі німецького парламенту і викрасти 16 Гб даних. Хакерська атака виявилася настільки серйозною, що комп'ютерну систему бундестагу довелося відключити на кілька днів з метою безпеки.

У травні 2020 Федеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт російського хакера,звинуваченого у зломі комп'ютерної системи бундестагу в 2015 році. 

У серпні 2019 року в Берліні в парку Малий Тіргартен був убитий чеченець Зелімхан Хангошвілі. У Росії влада оголосила його в розшук за звинуваченням у тероризмі. У Німеччині чеченець шукав притулку після кількох скоєних на нього замахів.

Хангошвілі був польовим командиром під час другої чеченської війни. Він воював на боці Шаміля Басаєва і Абу Валіда, пізніше - Аслана Масхадова. З 2002 року Хангошвілі був в російському розшуку за підозрою в тероризмі. За словами голови Німецько-Кавказької спільноти Еккехарда Маса, він знаходився в розстрільному списку чеченців, які живуть за кордоном.

Вбивцю затримали, він виявився громадянином Росії, приїхав до Берліна незадовго до скоєння злочину. Прокуратура повідомила, що вину він не визнав, а свідчення давати відмовився. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram