ГоловнаСвіт

Венеціанська комісія проведе експертизу поправок до Конституції Росії

ПАРЄ задовольнила прохання у зверненні, під яким поставили підписи понад 200 тисяч громадян РФ.

Венеціанська комісія проведе експертизу поправок до Конституції Росії
Заседание Венецианской комиссии
Фото: www.norway-coe.org

Комітет з моніторингу Парламентської асамблеї Ради Європи вирішив провести термінову юридичну експертизу поправок до Конституції Росії і процедури їх схвалення.

Так ПАРЄ задовольнила прохання у зверненні, під яким поставили підписи понад 200 тисяч громадян Росії, пише Радіо Свобода.

Як повідомили виданню координатори звернення до Ради Європи, поправки розгляне Європейська комісія за демократію через право (так звана Венеціанська комісія).

Засідання Комітету ПАРЄ відбулося 27 травня в онлайн-форматі.

Венеціанська комісія уповноважена давати правову оцінку конституційних проєктів країн-членів Ради Європи. Незважаючи на те, що її експертні оцінки є рекомендаційними, саме позитивна оцінка комісією Конституції Росії в 1993 році була однією з підстав прийняття Росії в члени Ради Європи в 1996 році.

Венеціанська комісія повинна перевірити зміни до Конституції Росії на відповідність європейським і міжнародним стандартам демократії і верховенства права, а також правовим зобов'язанням Росії в рамках Ради Європи.

Раніше вже було ухвалено рішення про експертизу поправки про право Російської Федерації не виконувати рішення міжнародних органів. Її результати, як очікується, будуть опубліковані в червні.

11 березня після схвалення поправок парламентом російські правозахисники, юристи, громадські діячі опублікували відкритий лист до Ради Європи з негативною оцінкою як поправок до Конституції, так і процедури їх схвалення. Російська влада і лояльні до неї ЗМІ розкритикували цю ініціативу, стверджуючи, що і поправки, і процедура відповідають міжнародним нормам. Ініціатори петиції вважають, що вони порушують баланс влади і обмежують свободи громадян. Під петицією зібрано понад 200 тисяч підписів.

Нагадаємо, закон про поправку до Конституції РФ, що дозволила Путіну переобиратися в президенти ще кілька разів, був підписаний самим Путіним. До цього його ухвалила Рада Федерації і погодили дві третини регіонів РФ.

Поправки були ініційовані президентом Росії Володимиром Путіним. Одна з них, внесена пізніше, передбачає можливість для нього балотуватися ще на два президентські терміни.

Спочатку очікувалося, що загальнонаціональне голосування про схвалення поправок відбудеться 22 квітня, проте воно було перенесено через епідемію COVID-19. Останнім часом називають нові дати - 1 або 8 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram