ГоловнаСвіт

Поліція в Гонконзі застосувала сльозогінний газ проти учасників антиурядової акції

Демонстранти виступили проти нового законопроєкту Китаю про держбезпеку.

Фото: EPA/UPG

В Гонконзі поліція застосувала сльозогінний газ проти протестувальників, які вийшли на акцію проти нового закону материкового Китаю про держбезпеку. Про це повідомляє ВВС.

Це перша акція протесту в Гонконзі після того, як Всекитайські збори народних представників почали розглядати законопроєкт "Про вдосконалення правової системи і правозастосовного механізму Гонконгу". 

Документ передбачає санкції за держзраду, заколот, сепаратизм і диверсійну діяльність на території Гонконгу.

ВВС пише, що проєкт документа, який поки що не прийнятий, включає пункт про необхідність поліпшити держбезпеку в Гонконзі. Відзначається, що влада материкового Китаю в разі потреби може сформувати органи безпеки. Це дозволить Пекіну мати власних силовиків в Гонконзі. Критики також вважають, що законопроєкт може призвести до втрати автономії Гонконгу.

У відповідь на це на вулиці вийшли сотні демонстрантів. Вони несли банери і викрикували антиурядові гасла. Деякі протестувальники заявляють, що закон криміналізує прості слова або точку зору.

Поліція застосувала сльозогінний газ і перцеві балончики.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Нагадаємо, криза в Гонконзі почався в червні 2019 року. Жителі цієї колишньої британської колонії виступили проти нового законопроєкту про екстрадицію, яка передбачала можливість видачі гонконгців владі центрального Китаю. Законопроєкт був відкликаний, але протестний рух не вщух - його учасники виступають проти скорочення свобод і вимагають проведення демократичних реформ.

Епідемія коронавірусу привела до тимчасового припинення вуличних протестів в країні. Акції в Гонконзі відновилися в середині травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram