ГоловнаСвіт

Аргентина допустила дефолт за зовнішнім боргом

Це дев'ятий дефолт в аргентинській історії.

Аргентина допустила дефолт за зовнішнім боргом
Фото: EPA/UPG

Аргентина в ніч на суботу, 23 травня, опинилася в стані технічного дефолту після закінчення терміну виплати близько 500 млн доларів США у вигляді відсотків за трьома випусками державних облігацій. Про це пише DW.

Це дев'ятий дефолт в аргентинській історії.

Термін платежів настав 22 квітня, але в Аргентини формально було ще 30 днів, щоб уникнути дефолту. За цей період уряд країни розраховував домовитися з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу на суму $65 млрд. Однак наразі цього зробити не вдалося, і уряд 21 травня продовжив свою реструктуризаційну пропозицію кредиторам до 2 червня.

Серед іншого, пропозиція передбачає списання близько двох третин виплат і трирічне відтермінування, тоді як кредитори готові лише на однорічний мораторій.

За словами міністра економіки Мартіна Гусмана, "усі сторони за столом хочуть вирішити" ситуацію. Гусман пояснив пропозицію тим, що у часи пандемії COVID-19 республіка не може спрямовувати на купонні виплати за держоблігаціями 20 відсотків доходів державного бюджету.

Міжнародний валютний фонд раніше назвав "неприйнятним" боргове навантаження Аргентини. Загальний борг країни станом на кінець 2019 року становив близько 323 млрд доларів США.

Попередній аргентинський дефолт було зафіксовано 2014 року, а наймасштабніший стався в 2001-му, коли в країні виникли бунти і заворушення. Той дефолт вимкнув Аргентину з міжнародних боргових ринків до 2016 року. Але водночас вже в 2017-му вона несподівано зуміла розмістити столітні доларові облігації, що викликали величезний інтерес серед інвесторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram