ГоловнаСвіт

Президента Румунії оштрафували на тисячу євро за те, що він висміяв угорську мову

Клаус Йоханніс є лауреатом премії Карла Великого, що була присуджена Йоханнісу за зусилля щодо захисту прав меншин у країні.

Президента Румунії оштрафували на тисячу євро за те, що він висміяв угорську мову
Клаус Йоханнис
Фото: aif.md

Національна рада Румунії з боротьби з дискримінацією звинуватила президента країни Клауса Йоханніса в висміюванні угорської мови.

Про це повідомляє DW.

"Лауреат премії імені Карла Великого за 2020 рік президент Румунії Клаус Йоханніс оштрафований на 5 тисяч лей (близько однієї тисячі євро в перерахунку) за зневагу до гідності етнічної меншини. Таке рішення прийняла Національна рада з боротьби з дискримінацією в середу, 20 травня, в Бухаресті", - йдеться в повідомленні.

Рада зробила висновок, що Йоханніс в одному зі своїх висловлювань висміяв угорську мову. Президент назвав рішення про штраф "найвищою мірою політичною" і пообіцяв оскаржити її в суді.

Премія імені Карла Великого була присуджена Йоханнісу за зусилля щодо захисту прав меншин в Румунії. В кінці квітня президент в одному з телевізійних виступів звинуватив опозиційну соціал-демократичну партію PSD в змові з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном про передачу Угорщині румунського регіону Трансільванія. Свій виступ Йоханніс почав з привітання PSD на угорській мові, при цьому слово PSD він вимовив з карикатурним угорським акцентом.

Коментарі Клауса Йоханніса були викликані тим, що нижня палата парламенту Румунії через формальну помилку PSD схвалила законопроєкт про надання Трансільванії широкої автономії. Незабаром після цього цей законопроєкт, який внесений партією угорської меншини UDMR, був відхилений верхньою палатою парламенту - Сенатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram