ГоловнаСвіт

Суд ЄС відхилив позов "Північного потоку-2" про винятки з правил газової директиви

Дії компаній, які відповідають за будівництво і експлуатацію газопроводу, вважають неприпустимими.

Суд ЄС відхилив позов "Північного потоку-2" про винятки з правил газової директиви
Фото: pikabu.ru

Суд Європейського Союзу ухвалив, що російський газопровід "Північний потік-2" зобов'язаний діяти згідно з регулюванням ЄС і не має права на виключення з правил газової директиви. Про це повідомляється на сайті суду.

У рішенні зазначено, що дії Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG проти Директиви 2019/692, яка поширює певні правила внутрішнього ринку природного газу на трубопроводи з третіх країн, є неприпустимими. 

Швейцарська компанія Nord Stream AG, в якій російський "Газпром" має контрольний пакет акцій, є власником трубопроводу "Північний потік-1", який забезпечує потік газу між російським Виборгом і Любліном в Німеччині. 

Nord Stream 2 AG належить "Газпрому" і відповідає за планування, будівництво і експлуатацію трубопроводу "Північний потік-2".

На початку квітня 2019 року Європарламент прийняв оновлену директиву, що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять в союз, в тому числі "Північний потік - 2". Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку-2" повинна бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

Теоретично можливість звільнення від регулювання передбачається законодавством ФРН, але поширюється тільки на газопроводи, які були добудовані до травня 2019 року. Газопровід "Північний потік -2" добудований не був. У заявці оператора газопроводу наводився той аргумент, що поняття "добудований" або "закінчено" не потрібно трактувати вузько, але регулятору цього видалося недостатньо.

Нагадаємо, що 15 травня Федеральне мережеве агентство Німеччини відмовило у звільненні "Північного потоку-2" від правил газової директиви ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram