ГоловнаСвіт

У Чехії розповіли, чому не можуть передати Росії пам'ятника Конєву

Монумент не є майном міністерства оборони, а також його не можна класифіковати як військове поховання.

У Чехії розповіли, чому не можуть передати Росії пам'ятника Конєву
Пам'ятник Конєву в Празі
Фото: Анастасія Іванців

Міністерство оборони Чехії не може передати Росії пам'ятника радянському маршалу Івану Коневу, який демонтували у квітні в Празі, оскільки він належить муніципалітету, а не військовому відомству.

Про це йдеться у відповіді глави чеського Міноборони Любомира Метнара на лист Сергія Шойгу, передає Deutsche Welle.

"Меморіал не є майном міністерства оборони й не перебуває на його території. Крім того, він не може бути класифікований як військове поховання", – йдеться в листі.

Крім того, наголошується, що під опікою чеського військового відомства перебуває близько 4 тис. російських військових поховань, а на їхню підтримку й реконструкцію щорічно виділяються кошти.

Нагадаємо, меморіал маршалу Конєву демонтували 3 квітня. Проти цього кроку виступали російська влада, а також президент Чехії Мілош Земан. Слідчий комітет РФ порушив за фактом знесення пам'ятника кримінальну справу.

У квітні чеські ЗМІ повідомляли, що правоохоронці взяли під охорону старосту району Прага-6 Ондржея Коларжа, мера міста Зденека Гржиба і главу столичного району Ржепориє Павела Новотни, які були ініціаторами знесення пам'ятника. Причиною цього називали прибуття в Прагу росіянина, який, імовірно, є співробітником спецслужби. Він прибув в аеропорт Праги три тижні тому, скориставшись дипломатичним паспортом. У його портфелі нібито була сильнодіюча отруйна речовина рицин. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram