ГоловнаСвіт

У Німеччині суд заборонив розвідці стежити за іноземцями в інтернеті

Також пропонується переглянути положення про співпрацю з іноземними розвідслужбами.

У Німеччині суд заборонив розвідці стежити за іноземцями в інтернеті
Фото: EPA/UPG

Федеральний конституційний суд Німеччини в Карлсруе назвав протизаконним відстеження розвідслужбою BND комунікаційних потоків в інтернеті за кордоном без конкретних підстав.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на рішення суду.

Суд постановив, що поправка про повноваження служби зовнішньої розвідки ФРН , яка набрала чинності на початку 2017 року, не відповідає Основному закону.

На його думку, у своїй нинішній формі закон про Федеральну розвідувальну службу порушує таємницю телекомунікаційного зв'язку і свободу ЗМІ. Йдеться про стратегічну розвідку засобами зв'язку за кордоном.

Водночас співробітники BND без конкретних приводів перевіряють великі інформаційні потоки на предмет цікавої для спецслужби інформації. Отримані дані оцінюються і з погляду інтересу для спецслужб країн-партнерів та передаються їм. Права на такий контроль за комунікацією громадян Німеччини у BND немає, а правова основа для такої діяльності щодо іноземців з'явилася у спецслужби тільки в 2017 році з набранням чинності нової редакції закону.

Положення про спостереження за інтернет-комунікацією громадян іноземних держав за кордоном повинні бути перероблені до 31 грудня 2021 року, заявив під час оголошення рішення віцеголова суду Штефан Гарбарт.

Крім того, в законі необхідно переглянути положення про співпрацю з іноземними розвідслужбами, а також правила збирання та оброблення даних, йдеться в рішенні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Федеральна розвідувальна служба Німеччини з 2013 року вела стеження за держсекретарем США Джоном Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram