ГоловнаСвіт

Трамп розповів, що приймає гідроксихлорохін для профілактики коронавируса

Клінічні дослідження не підтверджують ефективність цього препарату.

Трамп розповів, що приймає гідроксихлорохін для профілактики коронавируса
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп на брифінгу в Білому домі в понеділок розповів, що почав приймати гідроксихлорохін, щоб не заразитися коронавірусом.

"Я приймаю його останні півтора тижня. Одну таблетку на день", - цитує президента США "Голос Америки".

Кілька тижнів тому президент Трамп рекламував препарат як потенційні ліки від коронавірусу. Проте подальші дослідження продемонстрували, що гідроксихлорохін не допомагає.

Минулого тижня в британському медичному виданні The BMJ опублікували дані двох клінічних випробувань - французького та китайського. Вони показали, що препарат не потрібен як для хворих у важкому стані, так і для інфікованих з легкими симптомами або симптомами середньої тяжкості.

Як повідомляє RFI, у французькому дослідженні брав участь 181 пацієнт з коронавірусом. У всіх учасників цього дослідження була пневмонія, їм була потрібна киснева терапія, але вони не були в реанімації під час надходження до стаціонару. Частина з них приймала гідроксихлорохін щодня. Вчені з'ясували, що прийом протималярійних ліків не знижує ні ризику потрапляння в реанімацію, ні ризику летального результату у "важких" хворих.

Друге дослідження провели в Китаї з 11 по 29 лютого. У ньому брали участь 150 госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом. У 148 з них були легкі симптоми або симптоми середньої тяжкості. Двоє були в тяжкому стані. Половина з них приймала гідроксихлорохін. З'ясувалося, що препарат не допомагає побороти вірус швидше, ніж при "стандартному лікуванні". Автори дослідження відзначають також побічні ефекти гідроксихлорохіну.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) теж заявляло, що доказів безпечності та ефективності гідроксихлорохіну для боротьби з коронавірусом немає. FDA закликало не використовувати ці ліки поза лікарнями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram