ГоловнаСвіт

Україна екстрадувала до Грузії затриманого минулоріч лідера ІДІЛ

Цезаря Тохосашвілі звинувачують в тероризмі.

Україна екстрадувала до Грузії затриманого минулоріч лідера ІДІЛ
Фото: СБУ

Україна екстрадувала до Грузії одного з ключових керівників терористичного угрупування "Ісламська держава" Цезаря Тохосашвілі, якого розшукував Інтерпол.

Про це повідомляють "Новости Грузия".

"У Тбіліський міжнародний аеропорт екстрадували з України громадянина Грузії Цезаря Тохосашвілі (він же Аль Бара Шішанов), якого звинувачують в тероризмі та розшукували за «червоною карткою» Інтерполу", – йдеться в повідомленні.

Служба безпеки України затримала Тохосашвілі в Києві 12 листопада 2019 року.

За інформацією СГБ, у 2015 році Тохосашвілі відправився в Сирію і брав участь у боях проти урядових сил. Тоді ж він вступив до лав терористичного угрупування. Встановлено, що Тохосашвілі був тісно пов'язаний із впливовими лідерами ІДІЛ, які також є уродженцями Грузії – Тарханом Батірашвілі, відомим як Абу Умар аш-Шішанов, а також міжнародним терористом Ахмед Чатаєвим.

Тбіліський міський суд 6 листопада 2019 року заочно засудив Тохосашвілі до тюремного ув'язнення. Зараз він знаходиться під екстрадиційним арештом в Україні.

Щодо Тохосашвілі порушено кримінальну справу за статтею 327 КК Грузії (членство й участь у терористичній організації). Цей злочин передбачає позбавлення волі на строк до 15 років.

Згідно з інформацією Громадського радіо Панкісі "Way", Цезар Тохосашвілі – уродженець села Омало Ахметського муніципалітету. У серпні 2018 року в ЗМІ поширилася інформація про його смерть. Стверджувалося, що разом зі своєю дружиною й дітьми він загинув під час бомбардування. Тоді сім'я Тохосашвілі протягом двох днів отримувала співчуття від односельчан, у їхньому будинку проходила панахида. Через деякий час Тохосашвілі вийшов на зв'язок із розташованими в Грузії родичами, повідомивши, що він живий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram