ГоловнаСвіт

На орбіту запустили безпілотний шаттл ВПС США

Більша частина експериментів, які повинен провести космоліт, засекречена.

Фото: скріншот

Ракета-носій Atlas V у неділю успішно стартувала на орбіту Землі з безпілотним кораблем багаторазового використання X-37B Космічного командування ВПС США, повідомила компанія-оператор United Launch Alliance.

Апарат стартував з мису Канаверал у Флориді о 15:14 за київським часом, пряма трансляція проходила на YouTube-каналі компанії.

Спочатку старт повинен був відбутися ще в суботу, але був відкладений на добу через негоду в районі космодрому.

Експериментальний безпілотний орбітальний літак X-37B розроблявся компанією Boeing спільно з NASA з 1999 року в інтересах ВПС США, пише видання N+1.

Вперше космоплан запущений на орбіту в квітні 2010 року, після чого його запускали ще чотири рази. Офіційно мета жодної з місій за участю X-37B не розголошується, але передбачається, що вони будуть використовуватися зокрема і для розвідки.

За даними з неофіційних джерел, запуск шатла призначений для обкатки технологій перспективного перехоплювача, здатного інспектувати чужі космічні супутники і за необхідності знищувати їх. Космоліт може швидко змінювати орбіти і маневрувати, доставляти на орбіту і повертати на Землю невеликі вантажі.

На космольоті, який поєднує властивості літака і космічного корабля, встановлений службовий модуль з апаратурою для збільшення можливостей проведення експериментів, більша частина з яких засекречена.

Згідно з офіційною інформацією Пентагону, в інтересах науково-дослідної лабораторії ВМС США на борту X-37B буде проведено експеримент з перетворення сонячної енергії на радіочастотну мікрохвильову енергію з подальшим вивченням можливості її передавання на Землю.

Схожі технології можуть забезпечити практично необмежений польотний час для електричних безпілотних літальних апаратів і продовжувати термін служби супутників, а також надавати підтримку діям формувань збройних сил у віддалених районах на Землі.

В інтересах НАСА також планується проведення двох експериментів з дослідження впливу радіації та інших космічних явищ на матеріали і насіння рослин для вирощування їжі. Крім того, міні-шаттл виведе на орбіту розроблений академією ВПС США невеликий супутник FalconSat-8 для проведення серії експериментів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram