ГоловнаСвіт

РПЦ відмовилася від мозаїки зі Сталіним і Путіним у головному храмі російської армії

Її перенесуть з церкви в музей.

РПЦ відмовилася від мозаїки зі Сталіним і Путіним у головному храмі російської армії
Фото: МБХ медиа

РПЦ прийняла рішення відмовитися від мозаїки із зображенням Йосипа Сталіна в головному храмі російської армії, який побудували під Москвою. Про це пише РБК.

За словами глави експертної ради РПЦ з церковного мистецтва, архітектури і реставрації Леоніда Калініна, мозаїку, яку спочатку планувалося встановити в одному з приміщень храму, вирішено перенести в музей на території комплексу.

"Ми все-таки вирішили, що в музеї доречніше, ніж в храмі. Навіщо народжувати якесь протистояння і розбрат в народі? У такій ситуації, коли дійсно пристрасті розгорілися і неприйняття відверте виникло, - ну, значить, не потрібно це" , - заявив він.

При цьому Калінін зазначив, що питання про перенесення мозаїки не було "вибором між добром і злом".

За початковим задумом в храмі повинні були з'явитися мозаїчні зображення різних історичних особистостей. Крім Сталіна, зобразити планувалося президента Володимира Путіна, а також міністра оборони Сергія Шойгу. На одному з панно був помітний напис "Крим наш".

Пізніше глава синодального відділу із взаємин церкви з суспільством Володимир Легойда висловив думку, що зображення Сталіна в храмі бути не повинно, оскільки "з його ім'ям пов'язано багато біди в житті людей".

Замість історичних особистостей на мозаїці вирішили зобразити ченців з іконою Корсунської Богоматері.

Головний храм Збройних сил Росії планували відкрити 9 травня 2020 року, однак через коронавірус захід перенесли. Висота будівлі становить 95 метрів, що робить його третім за висотою православним храмом світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram