ГоловнаСвіт

Трамп виступив проти відновлення переговорів щодо торгової угоди з Китаєм

Президент США вважає, що КНР хоче "виторгувати для себе кращі умови".

Трамп виступив проти відновлення переговорів щодо торгової угоди з Китаєм
Трамм выступает с обращением к нации в Конгрессе США
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп виступив проти відновлення переговорів щодо торгової угоди з Китаєм.

Відповідну заяву він зробив на пресконференції в Білому домі, передає Deutsche Welle.

"Ні, мене це взагалі не цікавить. Навіть мінімально не цікавить. Ми уклали угоду. Однак я чув, що Китай хотів би відновити переговори, щоб виторгувати для себе кращі умови", - заявив Трамп.

Тема перегляду угоди виникла після публікації в китайському державному виданні Global Times інформації про те, що радники влади КНР наполягають на поновленні переговорів. США, на їхню думку, ослабли через пандемію коронавірусу і більше не можуть собі дозволити вести торговельну війну з Китаєм.

Таким чином, в інтересах Пекіна розірвати угоду й укласти її на нових умовах.

Нагадаємо, в грудні США і Китай оголосили про "першу фазу" торгової угоди. Домовленість передбачає відмову від нового раунду підвищення тарифів. За даними Bloomberg, США погодилися поетапно знизити свої мита на китайські товари, а Китай в обмін збільшить імпорт з Америки. За словами Трампа, Китай закупить великі партії сільськогосподарської продукції, промислових товарів, енергоресурсів і багато іншого.

Пекін і Вашингтон 15 січня підписали угоду, яка зобов'язує Пекін різко, щонайменше на $200 млрд за два роки, збільшити імпорт американської продукції. Зокрема, закупівлі енергоносіїв з США, а саме нафти, нафтопродуктів, газу і вугілля, повинні зрости за цей період, порівняно з 2017 роком, на $52,4 млрд.

Торгова війна між США і Китаєм триває з липня 2018 року, провокуючи серйозну невизначеність на ринку і підриваючи як американську, так і китайську економіки.

Її причина - дисбаланс у торгівлі: профіцит торгівлі Китаю з США в 2018 році виявився максимальним більш ніж за 10 років і становить $323,32 млрд. Тобто на таку суму більше китайських товарів було продано в США, ніж американських у Китаї. Цей дисбаланс б'є по американській економіці, в тому числі тим, що нові робочі місця створюються в Китаї, а не в Штатах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram